A Magyar Nemzeti Bank e célra félretett 30 milliárd forintos tőkéje nélkül is képes kincsekkel gyarapodni egy múzeum, kiváltképp ha egy önzetlen műgyűjtő egy kiállítás láttán úgy dönt, hogy az évtizedek óta őrzött műtárgyat a közgyűjteménynek ajándékozza. Így került Ámos Imrének egy eddig ismeretlen vázlatfüzete Varga Bálint András bécsi zenei kiadó és koncertszervező jóvoltából a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe.

A 20. századi művészettörténet egyik legmegindítóbb darabja Ámos Imre szolnoki vázlatkönyve, amely a háború legmélyebb poklát örökíti meg, és amely látható volt a Galéria őszi Chagall-Ámos kiállításán. A most felbukkant és a múzeum gyűjteményébe került, 1936-37-es datálású füzet a művész életének és életművének ezzel ellentétes oldalát mutatja meg, a szép jövő reményét, hiszen ekkor csatlakozott a KÚT-hoz (Képzőművészek Új Társasága), ekkor került Szentendrére, ahol a barátaival, Vajda körével alkothatott és ekkor járt Párizsban, ahol megismerkedhetett Chagall-lal – a ekkor nyílt ki a világ Ámos számára. A 161 számozott lapból álló füzetet a művész maga kötötte be egy saját olajképének vásznát felhasználva – a kötés belső oldalain láthatók az eredeti kompozíció maradványai. A ceruzarajzok többsége városkép (vélhetően szentendrei) és portré, akadnak kompozíciós vázlatok és kidolgozottabb munkák, tanulmányok ismert művekhez. (Néhol a színeket is jelöli Ámos). A lapok többsége szignót vagy egyéb megjegyzést is tartalmaz, de van egy másfél oldalas képlista is, művek címével és méretével. A Galéria művészettörténészei nem tartják kizártnak, hogy Ámos meglévő műveiről készített listát a vázlatok segítségével, ám ennek felderítése, miként azé is, hogy az AM jelzésű női portré Anna Margit munkája lenne-e, még csak ezután következik, a füzet ugyanis mindössze néhány napja került a múzeumba. A lelet ritkaságértékét jelzi, hogy a szolnoki mellett eddig nem volt tudomásunk más Ámos vázlatfüzetről.



A becses műtárgyat Varga Bálint András egykor Anna Margittól kapta ajándékba, és az Ámos-Chagall kiállítást látva döntött úgy, hogy a múzeumnak ajándékozza. A füzetet a közönség a már előkészítés alatt álló Anna Margit –Ámos Imre kiállításon láthatja majd.