Mit érez HIÁNYnak a maga területén? A MúzeumCafé körkérdésére tizenegy múzeumi szakember válaszolt, igazgató, középvezető, régész, művészettörténész, restaurátor, múzeumpedagógus, történész, levéltáros, országos és vidéki múzeumok munkatársai. A lap most megjelent száma a múzeumi szakma, örökségvédelem hiányosságainak feltárása mellett megszűnt intézmények, elveszett műkincsek és gyűjtemények után ered.

 


Kuti Klára kulturális antropológus az egyetemi szintű muzeológiai oktatás megújításához ad elméleti szempontokat, K. Horváth Zsolt az OFF Biennále Gaudiopolis című kiállítása kapcsán az ötvenes években elfojtott pedagógiai reformtörekvések, Őze Eszter a valaha volt Társadalmi Múzeum emlékét eleveníti fel. Jankó Judit két példát állít szembe: egy múzeumba került (Emőd György) és egy múzeumból elvitt (László Károly) magángyűjteményét. Cseri Anna Flóra az ISIS által megszállt területek kulturális örökségeinek veszélyeztetettségéről, Biró Árpád Levente és Keszeg Anna a történelem által megtépázott nagyváradi Darvas-La Roche ház múzeumi ambícióiról ír. Basics Beatrix áttekintésében a Történelmi Képcsarnok állandó kiállításának lehetőségét veti fel, nemzetközi példákra hivatkozva.


A Múzeumőr rovatban megszólaltatott interjúalanyok is kapcsolódnak a lap fő témaválasztásához: az idei MúzeumCafé-díjas Kelbert Krisztina egyik fontos kutatási területéről, a szombathelyi zsidóság emlékeinek megőrzéséről is beszél Berényi Mariannának, Deme Péter a Magyar Munkásmozgalmi Múzeum fénykorát és a Nemzeti Múzeumba való beolvadásának nehéz éveit idézi fel a Gréczi Emőkével és Berényi Mariannával való beszélgetésben, Baki Péter pedig a budapesti fotómúzeum létrehozására tett, eddig elhalt kísérleteket veszi száma a Karácsony Ágnessel készült interjúban.


Radnóti Sándor kétrészes írásának témája a kert és a táj viszonya, értelmezése, művészettörténeti vonatkozásai – ennek az első részét közli a lap most megjelent száma. György Péter a brüsszeli Európai Történelem Házát, annak állandó kiállítását értékeli. A Módszertan rovatban D’Albini Zsuzsanna és Virág Judit Katalin a nemzetközi műtárgykölcsönzések lebonyolítását segítő Magyar Regisztrátor Csoport céljait ismerteti, Kálnoki-Gyöngyössy Márton a kulturális örökség védelméről szóló törvénynek a régészeti feltárásokat érintő módosításának lényeges elemeire hívja fel a figyelmet.


A Szemle rovatban Juhász Sándor Molnos Péter kötetéről (Elveszett örökség), Gréczi Emőke pedig a Hopp Ferenc Múzeum Sanhay-Shanghai című tanulmánygyűjteményéről ír recenziót. A Híreket és a Kalendáriumot Magyar Katalin állította össze.

A portré fotókat Szilágyi Lenke készítette, a lapterv Pintér József érdeme.

(fotó: Szesztay Csanád)