MúzeumCafé folyóiratGőzerővel dolgozunk következő számunkon, ami perceken belül nyomdába kerül. Az elmúlt hetekben olyan, ma már nem létező intézményekbe jutottunk el (képzeletben, virtuálisan), mint a Központi Múzeumi Igazgatóság Propaganda Osztálya vagy a jobb sorsra érdemes Design Center, és olyan fogalmak kerültek elő, mint a tájház-konjunktúra vagy a „múzeumi hónap”. Nyilván könnyű kitalálni, hogy mi lesz a lapszám központi témája.

 


Ennél többet csak a megjelenés előtt merünk elárulni, úgyhogy kárpótlásul egyik elődünk, a Múzeumi Magazin 1968/1-es számából szemlézünk, ha már egyszer a miénket visszatartjuk még egy kicsit. Az előszót Juhász Ferenc költő írta, benne egy szép gondolattal: „Nem az idő kriptái a múzeumok!” A rövid hírek után a legyezők történetébe avat be a szerző (Sz. Koroknay Éva), a fotós, Bojár Sándor pedig magát Béres Ilona művésznőt hívta modellnek a műtárgyak bemutatásához. A „Miért lett muzeológus?” kérdésre három régész válaszolt: Szentléleky Tihamér, Balassa Iván és Vértes László. Horgas Béla versét követően Fencsik Flóra válogat a Vendéglátóipari Múzeum étlapgyűjteményéből. A következő oldalakon összművészeti produkciókat láthat az olvasó, többek között verselemzéseket keleti néprajzi tárgyakkal illusztrálva. Az angliai múzeumi áttekintés után a nagykanizsai Képtár születésének nehézségeit taglalja a szerző (Hatos Erzsébet).

MúzeumCafé folyóirat
Egy kétoldalas térképen Magyarország összes, Budapesten kívüli múzeumát megjelölik, a listán 155 tétel található. Benedek István írónak és pszichiáternek adják meg a szót („Öné a szó…” a rovat címe), aki elmondja, miért szeret múzeumba járni. Tőke Péter írása egy Óbudán frissen feltárt villa mozaikjait mutatja be, de van megfejtendő és beküldendő múzeumi totó, kivágható ingyenes belépőjegy bármelyik magyar múzeumba (!) és néhány nem vicces karikatúra. A pápai múzeum ázsiai fegyverei után Urbach Zsuzsa mutatja be M. S. Mester Vizitációját. Még sok apróság maradt a végére: a göcseji skanzentől és eozin titkáig, valamint egy bizonytalan műfajú cikk a Hamlet magyarországi előadásainak történetéről, míg a lap egy keresztrejtvénnyel zárul: a helyes és szerencsés megfejtők „múzeumi műtárgymásolatot” nyernek.


Tehát mindezek nem lesznek készülő lapunkban, de garantáljuk, hogy érdemes rá várni!

MúzeumCafé folyóirat