Az elmúlt napokban több művészeti oldal is megszellőztette, hogy több száz, sőt, közel ezer műtárgy hiányzik a madridi múzeum raktárából. A Prado ma kiadott egy közleményt: mindenki nyugodjon meg, ők régóta tudnak róla.

A közvélemény tudatáig (ebbe mi is beletartozunk) csak a hiány jutott el (összesen 885 műalkotás), pedig az ördög a részletekben rejlik: az eredetileg nyilvántartott 926 hiányzó műből 41-re 2008 és 2012 között ráleltek. Ebből máris látható, hogy nem most hordott el valaki közel ezer műtárgyat, hanem a múzeumi gyűjtemény bizonyos időközönként esedékessé váló átvizsgálása során módosul a szám, most a 2012-est hozták nyilvánosságra. A hiány mértéke persze így is megdöbbentő, ugyan a Prado illetékesei igyekeznek megjegyezni, hogy ez egy ekkora gyűjtemény esetében teljesen természetes. A 41 műtárgy úgy „került elő” egyszer csak, hogy az adott időszakban a nemzeti közgyűjtemények (Prado, Reine Sofia) között vándoroltak művek, és az adminisztráció tisztázása után ezeknek a nyomára bukkantak.

Az elmúlt évtizedekben (és évszázadokban) tűzesetek és háborúk is apasztották a gyűjteményt, ám arra nehéz magyarázatot találni, hogy miért nőtt jelentősen a hiányzó műtárgyak száma a nyolcvanas és kilencvenes években. A múzeum a szomorú tendencia mögött a letétek, kölcsönadások elégtelen adminisztrációját véli – nem is könnyű mindenre odafigyelni, hiszen jelenleg 3300 műtárgyuk látható (vagy nem) 278 különböző intézményben, így nyilván az államigazgatásban is, ahogy ez magyarországi múzeumi műtárgyakkal is történik.

A Prado gyűjteményében jelenleg 27 ezer 500 műtárgy található, ebből 15 és félezer a grafikák, 4400 a szobrok és egyéb műtárgyak száma, a többi pedig festmény.



Fotó: Wikipedia