Már csak egy hetet kell várni, és február elsejétől látogatható lesz a Magyar Nemzeti Galériában Bálint Endre minden eddiginél gazdagabb életmű-kiállítása. Meglátogattuk Kolozsváry Mariann kurátort az épülő kiállításon.
Kolozsváry Mariann személyében egy olyan kurátor állította össze a kiállítás anyagát és a megnyitóra megjelenő monográfiát, aki egész életét Bálint Endre művei között töltötte: édesapja, Kolozsváry Ernő egyike volt Bálint legnagyobb gyűjtőinek – ha nem ő volt a legnagyobb. A monográfiához nagyjából egy évtizede gyűlnek az adatok, a megjelenéshez pedig kiváló apropót jelent a művész centenáriumi kiállítása, amely az előkészületeket látva az év egyik kiállítási szenzációja lehet.



A látogatót egy egész falat elfoglaló „relief” fogadja majd, rajta Bálint életének adataival és fotókkal. Az alkotói korszakok bemutatását olyan részletek szakítják meg, mint a párizsi műterem (1957-1962) rekonstrukciója, az ugyancsak párizsi Biblia-illusztrációk terveit bemutató „szoba”, az utolsó, Budafoki úti műterembelső ábrázolása a lépcsőzetesen elrendezett objektekkel, és a kiállítás zárásaként egy fénykapun át jutunk el a címadó, Szentendre nyolcadik temploma című képhez (ahogy Kolozsváry Marianntól megtudtuk, ezt a monumentális alkotást a művész mindössze két nap alatt festette), amely végigköveti Bálint életét a Kálvária téri gyerekkortól egészen a túlvilágig.