Tavaly a hátrányból erényt kovácsolt a szentendrei Ferenczy Múzeum, és fiókintézményeiben a téli nyitva tartás idején egy akció keretében önkéntesek vállalták a kiállítások őrzését. Idén még dobnak is egyet a programon, és ezen a hétvégén felkért művészek, művészettörténészek, művészeti írók vigyáznak a műtárgyakra, egyben körbe is vezetik a téli szünet után újranyíló múzeumok vendégeit.
Az első napon - április 2-án - a Kmetty Múzeumban Szakács Imre festőművész együtt dolgozik majd Mörk Leonórával, az Elle magazin vezetőszerkesztőjével; az Ámos-Anna Kiállításban pedig Krizbai Sándor képzőművész Pistyur Imre szobrásszal várja a látogatókat.
De találkozhatunk Almási Gertrúd festőművésszel és Szepes Gizivel, a Dalmát Kávézó tulajdonosával a Vajda Múzeumban, Vinkler Zsuzsi és Vincze Ottó képzőművészekkel a Barcsayban, ahonnan a szubjektív tárlatvezetések sem hiányozhatnak majd.
És ez csak a nyitány, csütörtökön ugyanitt Regős Anna iparművész és Regős István festőművész fogadja a vendégeket, amíg az Ámos-Anna házaspár alkotásai között Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató Harsányi Lászlóval, az NKA volt elnökével együtt foglalja el a teremőr székét. A Fő téri Kmetty Múzeumban Szvorák Katalin énekes és Bihon Győző festőművész teszi hozzá saját élményeit a kiállított művekhez.
Pénteken 10 és 14 óra között érdemes lesz a Vajda Emlékmúzeumba benézni, ahol Toronyi Zsuzsa, a Magyar Zsidó Levéltár igazgatója György Péter esztétával, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatójával együtt vezeti körbe az érdeklődőket. Ezen a napon a Kmetty Múzeumban Baksai József festőművésszel, Johan van Dam műkereskedővel, gyűjtővel a Barcsayban Varga Csaba műgyűjtővel találkozhatunk, de még más meglepetésre is számíthatunk: könnyen előfordulhat, hogy ef Zámbó István „teremőr” zenésztársaival Életmód koncertet is ad. Az Ámos Imre - Anna Margit Kiállításban a Látszótér egyetemistái "Őrködjünk együtt a múzeumok jövője felett!" címen szerveznek külön akciót.
Ezek után persze a szombati napot sem érdemes kihagyni. A Vajda Múzeumban Hermann Veronika irodalmár, tanár, a Néprajzi Múzeum kommunikációs munkatársa Oltai Kata művészettörténésszel, modellel, dj-vel vállalta fel a termek őrzését. A karcos írásairól és kritikus megközelítéseiről is ismert két személyiség biztos nem megy el szótlanul a gender témák, illetve a kortárs művészetek kapcsolódási pontjai mellett. Délután a Barcsay Múzeumon túl, ahol Aknay János festőművész és B. Szabó Veronika építész várja a látogatókat, az Ámos Imre – Anna Margit Kiállításba érdemes benézni, ahol a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány tagjai, valamint Kósz Zoltán olimpikon vízilabdázó és tanítványai, a KÓPÉ ÚVSE csapattagjai is részt vesznek a teremőrzésben. A látogatók itt nemcsak vizuális élménnyel gazdagodhatnak, lesz zeneszó az udvaron, Kopin Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora pedig az egybegyűltek életkorának megfelelően tart tárlatvezetést. A zenét a Z’MIRIM diák klezmer zenekar szolgáltatja.


Fotó: Ámos Imre - Anna Margit Kiálítás / Ferenczy Múzeum