kiállítás Nemzeti Múzeum sport történelem

A vívó flashmob csak percekig, a bajnokság pár óráig, a vívástörténeti kamarakiállítás csak két napig lesz látható a Nemzeti Múzeumban (az előbbi a lépcsőjén és a kertjében szombat délben, az utóbbi pedig a hétvégén), de ilyenkor fáj a legjobban a sportmúzeum hiánya, ugyanis már egyetlen kicsi teremben annyi minden összesűríthető a 20. századi magyar történelemből, kizárólag sporteszközök és trófeák kiállításával.

 


Létezik egy hallatlanul gazdag és lényegében teljesen ismeretlen hazai közgyűjtemény, amit Sportmúzeumnak hívnak, de legfeljebb néha felcsillan a remény, hogy egyszer valóban látható és látogatható lesz. Most a Vívás Világnapja alkalmából, miközben kicsik és nagyok forgatják a kardot és a tőrt a Nemzeti Múzeum körül, az itt dolgozó Szabó Ádám régész és veterán vívó összerakott egy kellemes kis kiállítást, amely nyomokban megmutatja, mennyire volt közügy, állami érdek a vívás hosszú évtizedekig, majd egyéni elszántságoknak (és főleg Bay Bélának) köszönhetően túlélte a világháborút és a kommunizmust, amikor ez az arisztokratikus sportág nem tartozott a támogatottak közé, enyhén szólva. (Ma már tudjuk, hogy egészen más számokkal dicsekedhetne a hazai olimpiai mozgalom, ha a vívás a perifériára szorul…)

kiállítás Nemzeti Múzeum sport történelem
Az elsősorban magángyűjteményekből összeszállított anyag talán legnagyobb érdekessége, hogy valaha József nádortól Horthy Miklóson át Tildy Zoltánig ki mindenki adta a nevét a versenyekhez és a díjakhoz, hangsúlyozva, hogy egykor a vívósport ügye a legmagasabb szinteken is támogatókra talált. Két tárlóban pedig eszközök sorakoznak, amelyek segítségével végigkövethető, hogyan vált az éles fegyverekből sporteszköz, lassan mellőzve a fegyver lényegét, az élét és a hegyét.


Kell az a sportmúzeum nagyon, olyan kiállításokkal, ahol a kurátor megmutatja az eredmények mögött a mindenkori hatalom szándékát, az egyes sportágak presztízsének változásain keresztül az aktuális politikai vezetés építő vagy romboló hatását és – ehhez képest – az egyén szerepét a sporttörténetben.

De addig is ezen a hétvégén érdemes betérni a Nemzeti Múzeumba.