Közel negyedmillióan látták a Szépművészeti Múzeum Rembrandt és a holland aranyévszázad című kiállítását, nagyjából annyian, amennyien a londoni National Gallery Rembrandtját ugyanekkor. A három évre bezáró múzeum remekei felköltöznek a galériába, ahol felpörög a program a következő hónapokban, sőt, években.


Vasárnap éjfélig 235 ezer látogató tekinthette meg Rembrandt, Vermeer és holland kortársaik műveit, az ezzel párhuzamosan Londonban kiállított késői Rembrandtokat 265 ezren nézték meg, vagyis a budapesti szám nemzetközi mércével is kiváló eredmény. Hétfőtől nemcsak az időszaki tárlatokat bontják, hanem a múzeum állandó kiállításait is, a főművekből egy nagyobb merítés a Magyar Nemzeti Galériába költözik – ezt az anyagot áprilistól lehet látogatni az MNG újrarendezett 20. századi állandó kiállításával együtt. A Galéria a Szépművészetinek nemcsak a gyűjteményét, de úgy tűnik, a programját is átveszi, mivel ettől kezdve ez az intézmény ad helyet minden Múzeum+ rendezvénynek, vagyis havonta lehet majd éjszakáig zeneszó mellett kiállítást nézni és előadásokat hallgatni.


Ha az előre látható (és publikus) választékot nézzük, az MNG a nőművészet kategóriájában erősít. Zajlanak az előkészületei egy retrospektív El Kazovszkij kiállításnak (kurátor: Rényi András), valamint egy átfogó erdélyi képzőművészeti tárlatnak (kurátor: Szűcs György). A közeljövőben több olyan nemzetközi anyag is érkezik, amelyet a világ bármelyik múzeuma szívesen befogadna. Az egyik az ijesztően szép Frida Kahlo és férje-alkotótársa-zsarnoka, Diego Rivera sokak által várt kiállítása, így aki lemaradt az elmúlt években Bécsben vagy Párizsban rendezett kiállításokról, az Budapesten pótolhatja. Nem utazó tárlatról van szó, az anyag zöme a mexikói Frida Kahlo Múzeumból érkezik komoly főművekkel. Emellett a 20. századi kínai képzőművészet egyik legjelentősebb alkotója, Qui Baishi mintegy 100 alkotása is látható lesz a Galériában – művei a Christie’s és a Sotheby’s árverésein 1-1,5 millió dollárért kelnek el. Ugyancsak folytatódik a tavaly megkezdett nemzetközi szürrealista-sorozat, idén a német születésű svájci fotográfus, objekt-művész és modell, Méret Oppenheim munkáit állítják ki.



A Szépművészeti Múzeumot tehát egy időre kénytelenek leszünk elkerülni, és úgy tűnik, hogy a következő három évben nemcsak belül (ugye, a Román Csarnokkal együtt) újul meg a múzeum, de Városliget-szerte is elindul az építkezés. A káoszból felüdülés lesz a Várhegyre kapaszkodni, amihez újabb útvonalat kínál a megnyílt Várkert Bazár, rászorulóknak és csüggedt turistáknak liftekkel és mozgólépcsővel - már akik megtalálják, hogy mi hová is vezet pontosan.