Arany János ijesztő ördögfejeket rajzolt egyik versének kéziratára, Csáth Géza Toulouse-Lautrec nyomában járt grafikáival, Csokonai inkább csak firkálgatott, Jókaitól egy egész képregény fennmaradt, Kazinczy sziluettjei egészen meghatóak. Mindezeket már egy kötetben, a Déri Múzeum kiadásában is megtekintheti, aki lemaradt különlegesen installált debreceni, budapesti és pécsi, Évelő növények című kiállításról.

Mivel sok esetben egészen apró rajzokat hagytak maguk után irodalmunk nagyjai, többnyire valamelyik kéziratuk szélén, így ezeket a sérülékeny, akár több évszázados lapokat nem lett volna szerencsés végighordani az országon. Ferencz Marcel építész (NAPUR architect) egy lapjaira szétesett, hatalmas méretűre nagyított könyvként képzelte el a grafikák és a kéziratok bemutatását, így egy látványos és élvezhető tárlat jött létre, ahol nem kellett gondot fordítani a érzékeny műtárgyak védelmére. Az eredeti kiállítást a Déri Múzeum rendezte Debrecenben, ez járt azután a budapesti Fuga galériájában és a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A debreceniek most egy kötetben is bemutatják a kiállított anyagot, 44 klasszikus és kortárs író, költő rajzai és kéziratait.


 

Van, aki csak firkált a maga kedvére, talán az ihletet várta így, más neve akár grafikusként is fennmaradhatott volna. Juhász Gyula költőként egyértelműen tehetségesebb volt, ha finoman szeretnénk fogalmazni, Jókai kezdetleges képregénye is lehetne egy lelkes gyerek alkotása, de Tóth Árpád, Kisfaludy Károly rajza messze több a firkánál, és Petőfiről sem gondolnánk, hogy ügyes portrék maradtak fenn tőle. Szentkuthy Miklós, Balázs Béla, Szabó Lőrinc vagy Gelléri Andor Endre maga is illusztrálhatta volna köteteit (Háy János ezt meg is teszi), Weöres Sándor játékos versei mellé játékos rajzok jártak. Csinszka Kernstok Károly tanítványaként festeni is tanult, ennek ellenére a kötetben közölt rajzok nem tehetségesebbek, mint az amatőr pályatársaké. Tandori Dezsőről köztudott, hogy rajzait adja ajándékba a barátainak, Tóth Krisztina két művéhez nincs kérdés, hiszen a kisképzőben érettségizett, mégpedig szobrász szakon, korábban megélhetésként, ma hobbiból készít üvegablakokat.
 


Néhány kéziratra egy grafológust mindenképpen érdemes lenne ráereszteni…


Illusztrációk:


Tóth Árpád rajza

Részlet a kiállításból (forrás: napur.hu)

Gelléri Andor Endre rajza