MúzeumCafé folyóirat irodalom politika grafika színház Kecskemét

A folyóirat 74. száma arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen múzeumi jelenléte lehetséges a mesének, milyen szerepet játszik az irodalmi és történeti hagyományban, hogyan működik múzeumpedagógiai eszközként.

 

Berényi Marianna nemzetközi példákat hoz olyan múzeumokra, amelyek fiktív lények történetére épülnek, a Holle anyótól Rumcájszig. Basics Beatrix a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum történetét és kiállítását mutatja be, Hamvay Péter a diafilmek fénykorára emlékezik. Czingel Szilvia és Joó Emese felidézi, hogyan segített a „Sárközi Sárkány” a gyerekek számára is befogadhatóvá tenni a Néprajzi Múzeum mára bezárt állandó kiállítását, Emőd Terézia a Petőfi Irodalmi Múzeum meseterápiás programjait ismereti. Gréczi Emőke a Kisdobos és a Dörmögő Dömötör folyóiratok indulásáról, a politikának a gyermekfolyóiratokra tett hatásáról ír, Janikovszky János pedig a Móra kiadó korábbi évtizedeiről és megmentéséről beszél Karácsony Ágnesnek. Szvoboda Dománszky Gabriella a Vigadó Árgyélus királyfi-freskójának titkait fedi fel, Lovas Lilla és Somogyi Zsolt az OSZMI Bábtárának világába vezeti be az olvasót.

MúzeumCafé folyóirat irodalom politika grafika színház Kecskemét

Radnóti Sándor tanulmányának témája John Ruskin tájelmélete, Szabadváry Tamás a holland-magyar múzeumi kapcsolatoknak egy különleges epizódját idézi fel. A Szemlében Kovács Zita a Kieselbach Galéria Nagy István-monográfiájáról, Babucs Zoltán a Magyar Nemzeti Múzeum Görgei-kötetéről ír. Csala Ildikó Pedro de Orrente egyik festményének restaurálási munkáját dokumentálja a lap Módszertan rovatában.

MúzeumCafé folyóirat irodalom politika grafika színház Kecskemét

A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Basics Beatrix állította össze. A portréfotót Szilágyi Lenke készítette, a lapterv Pintér Józsefé, aki a Bábtár egyik kincsét helyzete a címlapra.

MúzeumCafé folyóirat irodalom politika grafika színház Kecskemét

Fotók: Szesztay Csanád