Először a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM - The International Council of Museums) történetében magyar tagja lett – egyszerre kettő is - az Executive Board mellett működő, állandóan ülésező munkacsoportoknak és állandó bizottságoknak.

 

Varga Benedek, az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (MNM SOM) igazgatója, az ICOM Magyarország korábbi elnöke a Strategic Plan Commitee (SPC) tagja lett, amely az ICOM stratégiai tervének végrehajtását ellenőrzi, illetve javaslatokat tesz a végrehajtás módjaira. Az SPC az ICOM központi stratégiájának terveit készíti elő, azok végrehajtását ellenőrzi, és a különböző nemzeti, nemzetközi és állandó bizottságok közötti együttműködést segíti elő az elfogadott tervek végrehajtásában, illetve javaslatokat tesz a végrehajtás módjaira az Elnökségnek és a Közgyűlésnek, valamint jelentéseket készít a stratégia végrehajtásról a különböző bizottságok munkájában.

Sári Zsoltot, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét, az ICOM Magyarország elnökét az ETHCOM, az Ethics Committee tagjává választották.. Az Etikai Bizottság, amely az öt állandó bizottság egyike minden, a múzeumi szakmai etikával kapcsolatos kérdésben tanácsot ad az ICOM-nak. A Bizottság figyelemmel kíséri az ICOM Múzeumok Etikai Kódexének alkalmazását, tájékoztatja az Igazgatóságot a Kódex súlyos megsértéseiről, és adott esetben bizonyos ajánlások közzétételét kéri, javaslatot fogalmaz meg az ICOM Múzeumok Etikai Kódexének esetleges módosításaira vagy kiegészítéseire, valamint az ICOM nevében felülvizsgálja az ICOM alárendelt szervei által saját szakterületükre kidolgozott egyéb etikai kódexeket. A Bizottságnak különös jelentősége van, hiszen jelenleg is zajlik a Múzeumok Etikai Kódexének felülvizsgálata, átdolgozása, illetve az ukrajnai háború és általában a konfliktusok számos etikai kérdést vetnek föl a múzeumok világában is.

 Mindkét testület  tagjait három évre az ICOM elnöke nevezi ki.

Az alábbi kép az ICOM kiotói közgyűlésén készült 2019-ben. Az első sorban Varga Benedek és Sári Zsolt, a következőben Kalla Zsuzsa és Cseri Miklós ül.