Megkíséreltük összeszedni a lassan mögöttünk járó év legfontosabb múzeumi eseményeit. A sor nyilván nem teljes....

 

Január 1. Létrejön a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete, a korábbi Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság és a Várkapitányság Nzrt. régészeti igazgatóságának összevonásával.

Január 1. Bezár a PIM, elkezdődik az épület felújítása, egyben a Petőfi állandó kiállítás újratervezése.

Január 16. Felújítás miatt bezár a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum főépülete.

Január 22. Megnyílik az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár, az Evangélikus Országos Könyvtár épületében.

Január 31. Elhunyt Beke László (1944-2022) művészettörténész, korábban a Műcsarnok főigazgatója, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója.

Február 1. Elkezdődik a nyíregyházi Jósa András Múzeum rekonstrukciója.

Február 3. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe kerül egy kétoldalas Cezanne-akvarell (1890).

Február 24. Oroszország hadműveletet indít Ukrajna ellen. Az invázió első napjától nemzetközi összefogás indul a veszélyeztetett örökség védelmére, a múzeumi szervezetek nyilatkozatokat adnak ki. A hazai múzeumi világ is megmozdul, a segítségnyújtás folyamatos.

Március 1. Szende László veszi át át Kassai Hajnaltól a Múzeumi Főosztály irányítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságán.

Március 15. Megnyílik a Pénzmúzeum Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjában.

Május 20.  Megnyílik a Walter Rózsi-villa, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítóhelye a Bajza utcában.

Május 21. A Múzeumok Majálisán átadják az Év Múzeuma elismeréseket. A nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a kis múzeumok között a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki a díjat.

Május 23. Megnyílik a Dózsa György úton a Néprajzi Múzeum, a Liget projekt beruházásaként.

Május 25. Átadják a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban az Erdély épületegyüttesének első egységét.

Május 30. Pulszky Társaság díjainak átadása. Éri István-díjat kapott Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott főigazgatója, Pulszky Ferenc-díjat E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum tiszteletbeli főigazgatója, Pulszky Károly-díjban részesült Antal József természettudomány-kommunikációs szakember, a Magyar Múzeumok Online folyóirat szerkesztője

Június 3. Elkészül a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnoka, ezzel 80 év után először együtt látogatható a múzeumépület három nagy csarnoka.

Június 15. Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója Pozsonyban átveszi a MúzeumCafé díjat.

Július 19. Elkezdődik a Hadtörténeti Múzeum kiköltöztetése a Várból.

Augusztus 28. Megszületik az új múzeumi definíció az ICOM prágai kongresszusán.

Szeptember 1. Útjára indul a PIM vándorkiállítása, a Petőfi-busz, előkészítve a 2023-as Petőfi 200-at.

Szeptember 6. Megnyílik a felújított Munkácsy Emlékház Békéscsabán.

Szeptember 17. Megnyílik a Humboldt Forum kulturális központ, ami több berlini etnográfiai gyűjteménynek is otthont ad.

Szeptember 30. Elhunyt Liptay Éva (1966-2022), a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének vezetője.

Október folyamán sorban jelentik be a hazai múzeumok, hogy a téli időszakban (és a tavasz első felében) zárva tartanak. Oka: rezsiválság.

Október 7. Kétéves rekonstrukció után megnyílik a Szombathelyi Képtár.

Október 6. Az Év Tájháza kitüntetettje a somogyszobi Vilma-ház lett.

Október 11. A Smithsonian Museum 29 benini bronzszobrot juttat vissza Nigériának. (Decemberben a kölni Rautenstrauch-Joest Museum 92 benini bronzot ad vissza szintén Nigériának.)

Október 14. Klímaaktivisták leöntik Van Gogh Napraforgók című festményét a londoni National Gallery-ben. Ezt követően több hasonló akcióra kerül sor. A következő hetekben több múzeumi szervezet is nyilatkozatot ad ki.

Október 18. Értékes El Greco festménnyel gyarapodik a Szépművészeti Múzeum: Gonzaga Szent Alajos képmása a műtárgypiacról érkezik

Október 23. Megnyílik az ötszintes Mindszenty Látógatóközpont (Mindszentyneum) Zalaegerszegen

November 3. A Pulszky Társaság átadja az Év Kiállítása díjakat. A díjazottak: a Petőfi Irodalmi Múzeum és a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum közös kiállítása (Hátsó füves), a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttese, a Sümegi Püspöki Palota és a zirci Reguly Antal Múzeum egy-egy kiállítása, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum és a Lendület Családtörténeti Kutatócsoport közös virtuális tárlata.

November 3. Magyar Modern címmel kiállítás nyílik az 1910 és 1933 közötti időszak magyar képzőművészeti alkotásaiból a Berlinische Galerie-ben. A műveket magyar közgyűjtemények kölcsönzik.

November 30. ICOM témanap az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban. Az előadások az új múzeumi definíció fogalmait értelmezik.

December 1. A londoni National Gallery felmondja a partneri viszonyt a moszkvai Puskin Múzeummal

December 3. A British Museum elismeri, hogy tárgyalásokat folytat a görög hatóságokkal az Elgon-márványok athéni kiállításáról.

December 7. Elhunyt Rezi Kató Gábor (1963-2022), az MNM Esztergomi Vármúzeuma igazgatója, az MNM főigazgató-helyettese