Miközben a hazai aukciós házak jobbára nyári szünetet tartanak, a világ nagy árverezői egy percet sem pihennek. Ilyenkor például hűsítő könyvaukciókat szoktak tartani – így volt ez júniusban és júliusban Londonban és Párizsban is. A legmellbevágóbb ár kétség kívül az a 187 ezer euró, amit egy olyan kötetért fizettek a Sotheby’snél Párizsban, amit Baudelaire ajándékozott Manet-nak.

A nevezett kötet Charles Baudelaire életrajza Théophile Gautier költőről és esszéistáról, mely 1859-ben jelent meg Victor Hugo előszavával, eredetileg mindössze 500 példányban. (A Romlás virágait, legismertebb kötetét egyébként Baudelaire Gautier-nek ajánlotta két évvel korábban.) A most árverésre került példány a szerző Édouard Manet-nak dedikálta („á mon ami Édouard Manet, C. B.”), vagyis nyugodtan a francia és egyetemes kultúrtörténet becses ereklyéjének tekinthetjük. A költő és a festő 1855 körül ismerkedett meg, a hatvanas évektől gyakorlatilag napi kapcsolatban álltak, Manet meg is örökítette Baudalaire-t a Zene a Tuileriák kertjében című festményén, Gautier és Offenbach mellett, Baudelaire szintén több írásában méltatta a modern festészet nagy alakját. Amikor a költő nagy betegen visszatért Belgiumból, Manet és felesége rendszeresen látogatták. A kötet becsértéke mindössze 40-60 ezer euró volt, a leütési ár ezt jócskán meghaladta: 187 ezerért kelt el, ami 56 millió forintnak felel meg. Érdemes összehasonlítani ezt az összeget a második legdrágább tétel árával: Camus 32 kéziratos levele is „csak” fele ennyit ért, 91 ezer euróért talált gazdára.

Londonban, ugyancsak a Sotheby’snél az angol irodalom remekeit kínálták ebben a hónapban. Itt James Joyce Dublini emberek című dedikált kötete hozott remek eredményt (37 ezer font), a címzett Jacob Schwarz könyvkereskedő, és ez a példány egyike annak a háromnak, ami Joyce dedikációjával fennmaradt ebből a kiadásból. Éppen ugyanennyit ért Charles Darwin szintén dedikált (bár a nevét nem írta oda, csak ajánló sorokat) kötete (Ont the Movements and Habits of Climbing Plants), Keats 1813-ban megjelent verseskötete esetében pedig még csak kézjegy sem kellett, hogy ára elérje a 30 ezer fontot. Jane Austin első kiadásait egyenként 25 ezer fontért vitték el. Összehasonlításul: Churchill hét, lányához írt kéziratos levele 16 ezer fontot ért.

 

Fotó: Sotheby’s