Hogy kerülhetett az Elgin-márványok egyike az Ermitázs kiállítására? – ez most a nemzetközi művészeti színtér egyik legfontosabb kérdése, miután a görög miniszterelnök közleményben fejezte ki tiltakozását a műtárgy kölcsönzése hallatán.

A British Múzeum kölcsönadta a széthordott Parthenon épületének egyik márványdíszét a szentpétervári múzeum kiállítására, ezzel – Antonis Samaras miniszterelnök szerint – az intézmény megsértette azt a hallgatólagos megállapodást, hogy a márványok nem mozdulhatnak Londonból. Az görög kulturális örökség nem szétosztható, nem kölcsönözhető és nem átadható, véli a politikus, hogy Ilissos torzója mégis eljutott Oroszországba, az a görög nép elárulásával egyenlő. A szobor egyike annak a műtárgycsoportnak, amelyet Lord Elgin szállított át Angliába a 19. század elején (és adta el a múzeumnak), amikor Görögország az Ottomán Birodalom fennhatósága alá tartozott, ám mivel ezek a 2500 éves Parthenon épületének a részei voltak, tulajdonjoguk ma is vita tárgyát képezi a két állam között.

A múzeum vezetése értetlenül áll a görög kormányfő felháborodása előtt, hiszen a görög kultúra és civilizáció ünnepe, ha történetében először az orosz közönség is láthatja a monumentális szobrot. Arra a kérdésre, hogy Görögországba is kikölcsönöznék-e a tárgyakat, a múzeum azt válaszolta, hogy ha megfelelő térben helyeznék el, és biztosak lennének abban, hogy visszakapják, akkor igen.

A British Múzeum ezzel a gesztussal köszöntötte az Ermitázs alapításának 250. évfordulóját, ugyanakkor nem tett gesztust – állítják a szakértők – az athéni új, 2009-ben megnyitott Akropolisz Múzeumnak, ahol pedig ugyanennek a szobornak – több más emlékkel együtt – már a helyét is előkészítették, méghozzá éppen ott, ahonnan annak idején elhurcolták. A közvélemény már-már politikai lépésként értékeli gesztust, mondván, személyesen Putyinnak szól a brit múzeumigazgató nagylelkűsége, akinek ezt a lépését még Nagy-Britanniában sem helyeslik egyöntetűen. A negyven éve éles viták kereszttüzében álló műtárgyegyüttes megbontása, valamely darabjának elszállítása (1816 óta elsőször!) nem tűnik túl barátságos lépésnek. A görögök követelései mellé áll az angol polgárjogi ügyvéd, Amal Clooney is (aki néhány hónapja kötött házasságot George Clooney amerikai színésszel), nemrégiben Athénban személyesen is megerősítette, hogy a tárgyalások folytatásért, a görögök igazáért küzd.