kiállítás digitalizálás fotográfia Picasso New York

Több ezer kiállítási enteriőrfotót tesz publikussá honlapján a New York-i Museum of Modern Art, egészen az 1929-es nyitókiállítástól (Cézanne, Gauguin, Seurat, van Gogh) kezdve: közel 33 ezer fotót publikálnak, ezek többsége még nem szerepelt a nyilvánosság előtt, online felületen pedig pláne nem.

 


A Leon Levy Alapítvány támogatását élvező projekt során az 1929 és 1989 között évtizedekből 3500 kiállítás anyagát teszik elérhetővé, a fotók mellett katalógusok lapjait, kiállítási jegyzékeket és más dokumentumokat is. Olyan emblematikus kiállításokat idéznek majd fel, mint az 1938-as nagy Bauhaus-tárlat, amikor az alapítás helyszínén már nem volt mód a visszatekintésre, vagy az 1970-es első összefoglaló koncept kiállítás, az Information, és az első, női művésznek rendezett önálló kiállítás 1939-ből, amelyen Dahlov Zorach Ipcar műveit lehetett látni. (Mellesleg nem is művészről, hanem egy gyerekről beszélünk, a példáján keresztül kívánták bemutatni, hogy egy átlagos gyerek milyen rajzokra képes, ha hagyják kibontakozni a kreativitását.) Érdekes, de nem meglepő statisztika, hogy a legtöbbet kiállított művész Picasso volt a múzeum történetében, a tárgyalt időszakban 320 fölött járt azon tárlatok száma, ahol a művész alkotásait mutatták be.

kiállítás digitalizálás fotográfia Picasso New York
Szakmabeliek számára tanulságos lehet az installációs trendek megfigyelése. Az időrendi sorrendben feltett kiállításokra kattintva a megnyíló oldalon többnyire először a digitalizált katalógus látható, majd a műtárgylista az egyéb dokumentumokkal (például a korabeli sajtóanyaggal), végül az enteriőrfotók. A kutatást segíti, hogy a csoportos kiállítások szereplőiről egyenként megmutatják, hogy az adatbázisban hány további kiállítása szerepel és hány digitális fotó a műveiről, önállóan vagy enteriőr részeként.

kiállítás digitalizálás fotográfia Picasso New York
Nyilván álom, hogy a magyar múzeumok is elkezdjék digitalizálni az adatbázisukat és bárki számára hozzáférhetővé tenni a saját történetüket. Lapunk rendszeresen kutat a múzeumi adattárakban, közöl is fotókat, ezért tudjuk, hogy mennyi kincs lapul a raktári polcokon, dossziékba rendezve. Kíváncsian várjuk, ki fogja elkezdeni!

 

A fotók sorrendben:

Az 1929-es nyitókiállítás (Cézanne, Gauguin, Seurat, van Gogh)

Az 1938-as Bauhaus: 1919-1928 

The Arts in Therapy (1943)

(forrás: moma.org)