A Múzeumok Éjszakáján országosan több száz program közül lehet választani. Ha valaki a kezdéstől úton lesz az egyik helyről a másikra, és mindenhol eltölt egy minimális időt, hogy megnézzen egy teremnyi látnivalót, halljon pár mondatot egy tárlatvezetésből és pár akkordot egy koncertből, az még mindig csak az elenyésző töredékét látja és hallja az egésznek. Kész katasztrófa!

 


Először hajoljon magunk felé a kezünk (bár szentek nem vagyunk): az Iparművészeti Múzeumban a Folyóiratok Éjszakáján mi is jelen leszünk egy csinos standdal. Ezen kívül a Magyar Nemzeti Galériában a Friss Arcok sorozat részeként a Dizájn & Innováció témakörében Winkler Nóra beszélget fiatal tervezőkkel, így lapunk (és könyveink) sokat díjazott művészeti vezetőjével, Salát Zalán Péterrel is, este hétkor.


És akkor egy hevenyészett válogatás:

A Balassi Intézetben Róth Miksa kiállítás nyílik, aztán a Pankastic swingkoncertje indul a 20-as, 30-as évek slágereivel. A Budapesti Történeti Múzeumban a fény jegyében ünnepelnek, éjfélkor „mesés fényprodukció” lesz. Az Állatkert Holnemvolt parkjában Törőcsik Mari várja a közönséget, na hol: a KÖRHINTÁNÁL, pontban hétkor!


A Hopp Ferenc Múzeumban Ízhuszár gasztroblogger salátákat készít, hiszen Baktay Ervin csak zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott (és milyen sokáig élt volna, ha nem kap maláriát Indiában). A Kassák Múzeumban a tárlatvezetések után Szemző Tibor játszik. A Ludwig Múzeumban 17 órától már tömeg lesz, hiszen Zsigmond Vilmos dedikál és beszélget a közönséggel. A Vendéglátóipari Múzeumban Trabant-ünnep lesz, azért még érdemes odamenni, de a Krúdy városi sétára és a főpincér vezette kosztümös vezetésre már régen minden hely betelt. A Magyar Nemzeti Galériába csak az menjen, aki nem készül máshová, mert annyi mindent lehet látni, hallani és enni, hogy el sem kezdjük felsorolni. A Nemzeti Múzeum programjának Richter Gedeon a főhőse és – tőle függetlenül – az álomfejtés.


A Természettudományi Múzeumban kémjátékot, dínókat és csillagokat ígérnek. A Magyar Zsidó Múzeumban Rejtő-maraton lesz, a Goldberger Múzeumban dizájn árverés, az OSZK-ban Sándor György és Vásáry Tamás szórakoztat. A Petőfi Irodalmi Múzeumban kabaré és irodalmi jóga (jelentsem bármit) várja a látogatókat, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban – Sellye és a stressz jegyében – a női hisztériáról lesz előadás – ha meg nem zavarja egy feminista csoport. A Sziklakórházban megnyílnak az egykori atombunker terei, ám mivel oda bejutni egy szürke hétköznapon sem könnyű (tavaly a Múzeumok Éjszakáján pedig négy órát kellett várni a bejutásra), így a vasárnap bónusz nap lesz, amikor elfogadják az előző napi karszalagot.


Győrben, az Esterházy-palotában Marafkó Bence kiállítása nyílik, Veszprémben, a Művészetek Házában pedig Birkás Ákosé. Az esztergomi Duna Múzeumban öttől Varró Dániel mesél, Szentendrén a Pajor-kúria börtönéből lehet kiszabadulni és átmenni a Perlott-kiállítás valamelyik vezetésére a MűvészetMalomba.

Bármilyen hihetetlen, de több focipálya is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája programjába: a Fradi-pályán hajdan volt dicsőséges focimeccseket vetítenek, mintegy műtárgyként, a Puskás Stadion pedig búcsúzik, Aranycsapat kiszabadulós játékkal…


Illusztráció: Részlet az MNG Erdély-kiállításából. Erdély az idei Múzeumok Éjszakája központi témája