Az egyes országok nyitnak és csuknak, enyhítenek vagy szigorítanak az aktuális számok alapján, ám úgy tűnik, hogy hosszabb távon elmaradnak a látogatók a múzeumokból, függetlenül attól, hogy egy adott állam milyen óvintézkedés mellett engedi megnyitni az intézményeket. A legfrissebb példa Anglia.

 

Az angol múzeumok jelentős részében, a tömeget elkerülendő, a következő napra vonatkozó időablakos belépőjegyet lehet foglalni az interneten (a kiállítások nagy része ingyen látogatható), ám nincsen tömeg, amit ezzel az intézkedéssel szerettek volna elkerülni. Jó hír a látogatóknak, hogy a múzeumok megnyíltak, de rossz hír a múzeumoknak, hogy üresen állnak.

A The Art Newspaper című lap megnézte, hogy a nagy londoni múzeumokba mennyi esély volt idősávot foglalni a következő napra (augusztus 25.). A National Galleryben a 24 idősávból még 17-re lehetett foglalni, a Tate Modern és a Tate Britain minden idősávjában voltak szabad helyek. A Victoria and Albert Museumban pár napra előre foglalt volt minden, ám ők drasztikusan csökkentették a nyitvatartási időt, csak 11 és 15 óra között fogadnak látogatót. A múzeumok egy része július végén nyitott, a V&A augusztus 6-án, a British Museum pedig csak augusztus 27-én, és bármikorra van foglalható idejük.

Átlagosan 12 százaléka a jelenlegi látogatószám a tavalyi hasonló időszakhoz képest, holott a múzeumok 20 százalék körülire várták a visszaesést, és 30 százalékban reménykedtek. Anyagi szempontból a legtöbb bevételtől a múzeumshopok és az épületekben található éttermek, kávézók esnek el. Úgy tűnik, hogy erre az évre már nem is számítanak a turizmus fellendülésére és a látogatók visszatérésére, függetlenül attól, hogy a fertőzések száma hogyan alakul a következő hónapokban.