Bécs iparművészet

Ha valaki igazi mid-century hangulatra vágyik, jusson el Bécsbe, az iparművészeti múzeum (MAK) kiállítására, ahol egy rendkívüli magángyűjtemény tárgyainak látványában gyönyörködhet. A tárlaton 300 tárgy szerepel a bécsi galerista, Georg Kargl (1955-2018) bakelit-gyűjteményéből.

 

Számos párhuzamot találhatunk a Kieselbach Galériában bemutatott Gorka Géza kiállítás és a MAK vonatkozó anyaga között: az art deco és a modern iparművészet ha nem is egyedi, de limitált számban készült tárgyai láthatók, mindkettő olyan műkereskedő gyűjteménye, aki nem kortársként, de mégis úttörő módon szedte össze a kollekciót, és a bemutatás mikéntje is nagyon hasonló, hiszen a különálló kisebb szekciók mellett egy méretes asztalra halmozott installáció ejti ámulatba a látogatót.

Bécs iparművészet

Bakelitből, azaz egy nagyon strapabíró, a 20. század elején feltalált műanyagból készült tárgyak nagy része használati eszköz, kisebb része dísztárgy, a formavilág azonban már akkor is, mai szemmel meg pláne messze túlmutat a praktikusság szempontjain. Hiába volt a találmány lényege annak idején, hogy olcsó, mégis nagyon gondosan megtervezett minden eszköz és szerkezet, és már akkor is, ahogy ma is, a modern világ egyik szimbóluma. Az anyag belga feltalálója, Leo Hendrik Baekeland (1863-1944) nevét viseli, aki azzal a céllal utazott az Egyesült Államokba, hogy ott egy olcsó, tömegtermelésre alkalmas műanyagot fejlesszen ki. Mivel nemcsak olcsón előállítható, de meglehetősen strapabíró, hő- és saválló, ezért fontos alapanyaga lett az iparnak, előre mozdítója a fogyasztói társadalom kialakulásának. A formatervezők is szívesen dolgoztak vele, kedvező tulajdonságai okán.

Bécs iparművészet

Georg Kargl érdeklődése a bakelit iránt igen szerteágazó volt, azt akarta, hogy a tömegterméktől a művészi elgondolásokig minden tárgycsoport reprezentálható legyen a gyűjteménye által. A kiállításon az 1930-as évektől az 1970-es évekig találunk tárgyakat, vannak háztartási eszközök (a hajszárítótól a porszívóig), kommunikációs eszközök (telefonok, rádiók, korai televíziók), lámpák és mikrofonok – ilyeneket legfeljebb korabeli filmekben láthattunk, felmenőink otthonában – a szocialista háztartásokban – inkább csak az utánzatokkal, azokból is a silányabbakkal találkozhattunk.

A kiállítás – elvileg – október 26-ig látható, amíg a bécsi múzeumok fogadhatnak látogatót…