Az elmúlt hetekben szinte naponta olvashattunk híreket arról, hogy a fenntartók – költségcsökkentés címén – a téli hónapokra bezárják a hozzájuk tartozó múzeumokat, kiállítóhelyeket. Hasonlóan spórolásra kényszerülnek a kultúrstratégiai intézmények és az országos múzeumok, itt főleg a kisebb gyűjtemények kénytelenek nélkülözni a látogatókat a leghidegebb hónapokra. A változások érintik a Múzeumok Őszi Fesztiválja utolsó időszakára tervezett programokat is, ezért érdemes tájékozódni a múzeumok honlapján, közösségi oldalain. Összeállítottuk az érintett intézmények listáját, azzal a tudattal, hogy a bezárt és bezárni tervezett múzeumok sora bármelyik percben bővülhet.

 

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum összes telephelye november 1-től tavaszig bezár.

A Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményei közül csak az Esztergomi Vármúzeum, a Rákóczi Múzeum és a Mátyás Király Múzeum marad nyitva, a többi kilenc – beleértve a fővárosi Semmelweis Orvostörténeti Múzeumot – november 1. és 2023. február 28. között zárva tart.

Az ózdi önkormányzat jelezte, hogy az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark november 1-től április 30-ig nem fogad látogatókat. A makói önkormányzat a József Attila Múzeum nyitvatartását október 17-től szünetelteti.

A szombathelyi Savaria Múzeum és a Szombathelyi Képtár megváltozott nyitvatartással, szerdától szombatig 10 és 17 óra között látogatható, a Smidt Múzeum november 1-től, a Vasi Skanzen pedig a Szent Márton-napi vásárt követően november 7-től zár.

A győr Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tagintézményei az alábbiak szerint zárnak be: az Esterházy-palota december 31-től határozatlan ideig nem látogatható, a többi kiállítóhely már most sem.

Szegeden a Móra Ferenc Múzeum még működik, de az önkormányzat már bejelentette, hogy hamarosan bezárja, 2023. március 3-ig. Ugyanerre a sorsra jut Sopron összes kiállítóhelye november 1-től jövő év április 30-ig.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum naptárában egyelőre nem látni változást, ám a város polgármestere már jelezte, hogy november 1. és április 30. között csak az Országzászló téri kiállítóhely és a régészeti raktár marad nyitva.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az MNM-hez hasonlóan vidéki tagintézményeinek egy részét teljesen, egy részét részlegesen zárja be (azaz meghatározott napokon bejelentésre látogathatóvá teszi), a Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeumot viszont így sem lehet felkeresni november 1-től március 31-ig.

Úgy hírlik, a Szépművészeti Múzeum is hibrid megoldást tervez a Vasarely Múzeummal és Hopp Ferenc Múzeummal, azaz teljesen nem fosztja meg látogatóktól a filiálékat, de korlátozza a nyitvatartást.