Eddig csak avatott szemek láthatták Kőszeg Ferenc lakásának cselédszobájában Kemény György minden falat beborító seccóját, az értő restaurálás után mostantól szerdánként bárki megtekintheti a magyar pop art egyik legfontosabb alkotását.

 


Demokratikus ellenzéknek vagy egyszerűen csak egy baráti körnek is nevezhetnénk azt a társaságot, amelyik szellemi értelemben, időnként pedig gyakorlati módon is közreműködött a társaság némely tagját éppúgy, mint Lukács Györgyöt ábrázoló alkotás létrejöttében. A plakátművész és tipográfus Kemény György a Szépirodalmi kiadó lektoraként dolgozó, majd onnan politikai okokból eltávolított Kőszeg Ferenc Haris közi lakásának L-alakú cselédszobáját, annak minden falát és plafonját festette ki 1970-71-ben, Perneczky Géza találó hasonlatával a Yellow Submarine című, Magyarországon éppen 1970-ben bemutatott Beatles rajzfilm grafikájához hasonló eszközökkel.


A szobában nem állt meg az élet, több átalakítás és az idő múlása is nyomot hagyott a nemrégiben védetté nyilvánított falfestményen, így erősen restaurálásra szorult. Kőszeg Ferenc kezdeményezésére – Kieselbach Tamás támogatásával – májusra el is készült a munkával a Képzőművészeti Egyetem oktatókból és tanítványokból álló restaurátor csapata (Bóna István DLA, Kürtösi Brigitta DLA, Farkas Bianka, Hallai Laura Judit, Mátyás Viktória Beatrix, Pintea Alíz Ráhel), természetesen a művész közreműködésével, hiszen néhol nagyobb felületen is teljes mértékben hiányzott a festés – ezeket régebbi fotók segítségével rekonstruálták.


Szeptember 26-tól szerdánként 12 és 16 óra között díjtalanul megtekinthető a lenyűgöző secco a Ferenciek tere 11. 2. emeletén, amely a Haris köz 3-ból közelíthető meg.