szobrászat restaurálás Vatikán

Az olasz sajtó egy fontos évfordulóra emlékezett a hétvégén: 1972. május 21-én egy őrült magyar megtámadta Michelangelo Piétáját a Szent Péter bazilikában. Bár a kalapács nyomait eltűntették, a golyóálló üveg, ami mögött ma az alkotás látható, minden nap emlékeztet „honfitársunk” hőstettére.

 


A Pilisvörösváron 1938-ban született geológus 1965-ben disszidált Ausztráliába, ahol a szakmájában nem helyezkedhetett el, de nyilván már ekkor komoly mentális problémákkal küzdött, mert Rómába költözve Jézusnak adta ki magát, 1971-től folyamatosan próbálta a Vatikánnal elismertetni „identitását”. Ha ekkor felfigyelnek rá, mármint nem a katolikus egyház vezetői, hanem az orvosok, akkor nem került volna sor az 1972-es akcióra, amikor 15 kalapácsütéssel rátámadt a szoborra azt üvöltve, hogy „Én vagyok Jézus, aki feltámadt a halálból”. (A közbeavatkozó turisták egyike egyébként Bob Casilly amerikai szobrász volt.) Érdekes lehet, hogy soha nem emeltek ellene vádat, sem Olaszországban, sem Ausztráliában: 1973-tól két évig kezelték egy olasz pszichiátriai klinikán, majd kitoloncolták Ausztráliába, ahol a hatóságok nem foglalkoztak vele.

szobrászat restaurálás Vatikán
Tóth személye számos fikciós regényt, filmet, tv-műsort, képregényt ihletett, sőt, egy oratóriumot (Ken Friedman) is. Míg másutt a popkultúra egyik ikonja lett, itthon inkább hallgattak róla. Ennél azonban fontosabb, hogy a hamarosan elkezdődő restaurálásnak köszönhetően került elő a mester addig ismeretlen jelzése, egy „M” betű. A szobor jelentősen megsérült, a Madonna bal karja lényegében letört, az orra szinte teljesen megsemmisült, legalább száz apró márványdarab hevert a földön a támadás után. A restaurátorok és művészettörténészek egy része úgy gondolta, részben sérülten kellene hagyni a Piétát, emlékeztetve a vandalizmusra. Mások viszont kitartottak amellett, hogy Michelangelo műve túl értékes, különleges ahhoz, hogy ilyesmire használják és a teljes helyreállítás mellett döntöttek. Öt hónapig tartott a lepattant darabkák azonosítása. (Az egyiket egy, a helyszínen tartózkodó turista felszedte és magával vitte, miközben a hatóságok éppen Tóth letartóztatásával voltak elfoglalva. Később bűntudatból visszaküldte a Vatikánba.) Mindössze tíz hónap alatt végeztek a restaurálással, azóta golyó- (és persze ütésálló) üveg védi.


Az olasz (és időnként a világ)sajtó május 21-én rendszeresen emlékeztet az eseményre, nem kifelejtve azt a tényt, hogy magyar volt az elkövető.


Tóth László személyét valóságos kultusz övezte és övezi ma is, ha csak felbukkan az eset a sajtóban. Hol arról írnak, hogy az IQ-ja állítólag extrém magas volt, hogy 12-szer kapott elektrosokkot. Állítólag a bűntett előtt napokig hiába várt a pápai meghallgatásra, az egyházi vezetővel ugyanis a fatimai csodáról szeretett volna elbeszélgetni, a bűntett után viszont nyolc órát beszélgettek, de hogy miről, azt homály fedi. Egyesek szerint Magyarországon hagyott egy gyermeket, akivel nem volt többé kapcsolata, mások szerint volt neki kettő-három Ausztráliában. Azt biztos, hogy 212-ben hunyt el Ausztráliában.


A RAI híradófelvételén Tóth is látható, valamint VI. Pál pápa látogatása a sérült szobornál, majd a restaurálás néhány pillanata.