előadás programajánló múzeumelmélet Semmelweis Orvostörténeti Múzeum régészet néprajz
A bodrogközi Karos település határában az eddig ismert legnagyobb honfoglaláskori temető maradványait tárták fel 1986 és 1990 között, a leletek alapján feltételezhető, hogy egy hadsereg vezetőit, tisztjeit hantolták el ezekben a sírokban. A miskolci Herman Ottó Múzeum ebből a leletegyüttesből létrehozta a 2014-ben az Év kiálltása címmel is elismert tárlatot. A kurátor vendégszereplésével kezdődik a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) 4. PILLA című előadássorozata, rögtön húsvét után.

 


A kicsi, de igen aktív SOM 2012-ben indította el a „Pilla a tokban. Múzeumi pillanatok” című sorozatát, amely az évek alatt a szakmában elnyerte a PILLA nevet – ha valakit vagy valamit becéznek, azt többnyire kedvelik az érintettek. Március 29-én már a negyedik PILLA indul, ennek témája a közösségi identitás, közösségi emlékezet múzeumi megjelenése lesz. A sorozat első darabjai előadások és az arról szóló viták, a záró darab pedig egy kerekasztal beszélgetés lesz.


Íme az idei éves programja részletesen:


2016. március 29. Pusztai Tamás: Régészeti kiállítás építése a 21. században. „Elit alakulat” c. kiállítás, Hermann Ottó Múzeum, Miskolc

 

2016. április 12. András Edit: Privát nacionalizmus közintézményben. Dilemmák: meddig lehet és meddig kell elmenni? („Képzelt közösségek. Magánképzetek. Privát nacionalizmus.” Fővárosi Képtár, Budapest Galéria)

 

2016. április 26. Kuti Klára: Mi és a többiek – a tatai német nemzetiségi múzeum kiállításának története („Mi és a többiek – Wir und die Anderen.” A Tatai Német Nemzetiségi Múzeum állandó kiállításának első szakasza)

 

2016. május 10. Toronyi Zsuzsa („A Zsidó Múzeum megújuló állandó kiállítása” Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

 

2016. május 24. A múzeum, mint társadalmi intézmény. Panelbeszélgetés

Béres Mária (Koszta József Múzeum, Szentes),

Csapláros Andrea (Savaria Múzeum, Szombathely),

Sári Zsolt (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre),

Wilhelm Gábor (Néprajzi Múzeum),

Varga Benedek (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum).

 

Az előadások kéthetente kedden 14:00 órakor kezdődnek. Az előadás ideje 50-60 perc. Utána 15-30 perc beszélgetés és vita. Az alkalomról felvétel készül, amelyet megosztanak a múzeum Youtube-csatornáján.

 

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár (Ez a Könyvtár épülete, nem a Múzeumé!) Cím: Budapest II., Török utca 12.


Illusztráció: Herman Ottó Múzeum