Folytatódik és már az ötvenkettediknél tart az Élő MúzeumCafék sorozata. Legközelebb holnap, azaz február 13-án este találkozunk a farsangi Múzeum+ rendezvényen, a Magyar Nemzeti Galériában, téma a Lépésváltás című új jelenkori állandó kiállítás.

2014. február 13., csütörtök, 18:00 óra
, Magyar Nemzeti Galéria
Fellazult tételek – Beszélgetés a Magyar Nemzeti Galéria Lépésváltás című új jelenkori kiállítása kapcsán a hatvanas évek támogatott, tűrt és tiltott képzőművészetéről
„A hatvanas években fellazult tételben fogalmazódott meg a világ. / Kafkában, Sartre-ban és távoli bölcsekben csodálta meg önnönmagát” – énekelte Cseh Tamás a Kádár-kornak arról a „köztes” évtizedéről, amelynek képzőművészete természetesen fontos fejezete a Nemzeti Galéria Lépésváltás című új állandó kiállításának is. Beszélgetésünk helyszíne az ekkor készült munkákat felvonultató terem lesz, témája mindaz, amit ott a falakon látunk – és persze sok minden más is abból a korból, amit éppen nem –, a megszólalók pedig a kor művészetének mai kutatói, illetve a még ma is élő egyetlen művész, akinek munkája szerepel ebben a kiállításrészben.

A beszélgetés résztvevői:

Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, a kiállítás kurátora;
Szeifert Judit művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa;
Rieder Gábor művészettörténész, a Flash Art Hungary főszerkesztője és
Molnár Sándor festő- és szobrászművész.

A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője vezeti.


Az Élő MúzeumCafé a Magyar Nemzeti Galéria szokásos csütörtöki Múzeum+ rendezvényének a része, tehát arra belépőjegyet kell váltani, amivel az este 22:00 óráig tartó többi program is látogatható.


A következő Élő MúzeumCafét a Rozsda Endre kiállítás finisszázsán (MNG, március 2.) tartjuk, ekkor Kopeczky Róna kurátorral, Szalóky Károly galériással és Desewffy Zsuzsa filmrendezővel, a Rozsda-film készítőjével beszélgetünk. Ezt követően március 6-án, a Szépművészeti Múzeum Underground tematikájú Múzeum+ rendezvényen várjuk az érdeklődőket, a téma pedig a street art, vagyis az utcai művészet lesz.
A pontos időpontokról és az utóbbi beszélgetés résztvevőiről időben szólunk!

(Illusztráció: Csernus Tibor: Újpesti rakpart, MNG)