A pandémia miatt elmaradt Múzeumok Majálisa helyett a Múzeumi ReStarton került sor a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által adományozott AZ ÉV MÚZEUMA 2020 és AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 elismerések átadására. Az évente odaítélt kitüntetések idén megújultak: több kategóriában hirdettek nyerteseket, és az önálló jelentkezés mellett elsősorban jelölés alapján lehetett részt venni a megmérettetésben. Újdonság, hogy AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA címre most először a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok is pályázhattak.

 

 Az 1996-ban alapított, évente kiadott AZ ÉV MÚZEUMA díjat a muzeális intézmények elmúlt évi fejlődését értékelve, a stratégiaieredményeket összevetve ítélik oda a bírálók. Meghirdetése idén két kategóriában történt: a „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhettek, a „kis múzeumok” között a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepeltek. Kategóriánként 6-6 esélyesnek drukkolhattunk.
A zsűri elnöke dr. Bereczki Ibolya (a Pulszky Társaság elnöke), tagjai: Heilauf Zsuzsa, Kassai Hajnal, Katona Júlia, Kemecsi Lajos, Kónya Béla, Mészáros Balázs, Ringer István, Végh Katalin és Vicze Magdolna.


AZ ÉV MÚZEUMA 12 jelöltjének versenyét a „nagy múzeumok” kategóriában a Ludwig Múzeum (Budapest) nyerte, a kortárs művészetek kutatásában elért tudományos eredményeiért, a múzeumi tartalmak közreadásában, az ismeretátadásban elért kiemelkedő teljesítményéért, a látogatófogadás és a múzeumi szolgáltatások fejlesztése terén nyújtott teljesítményéért és a múzeumok társadalmi felelősségvállalásában játszott szerepéért.
A „kis múzeumok” versenyében a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény (Budaörs) lett AZ ÉV MÚZEUMA, komplex intézményi megújulásáért, kiemelkedő műtárgyvédelmi, gyűjteménygondozó tevékenységéért, és a múzeumi tartalmak közreadásában, az ismeretátadásban elért kiemelkedő teljesítményéért.A díjazottak a Múzeum Digitár 500.000 Ft értékű digitalizálási szolgáltatáscsomagját nyerték.


Az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) különdíját a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) különdíját a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum kapta.

A szintén évente adományozott AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA díjat a Pulszky Társaság 2010-ben alapította azzal a céllal, hogy a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy-egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Az idei évben a zsűri két kategóriában ítélte oda ezt a kitüntetést, melyre most kilenc kiállítás mérettette meg magát. 

 AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 zsűrije: Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Mihalkov György, Rajcsányi Gellért, Vásárhelyi Tamás.

A 2 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Duna Múzeum (Esztergom) VÍZEUM című új állandó kiállítása nyerte AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA címet, amely a korábbi kiállítás értékeinek megőrzésével, a víz és az ember sokoldalú kapcsolatáról a felnőtt és a gyermek látogatók számára egyaránt élményszerű áttekintést nyújt.

A 2 millió forint alatti kategóriában a vajdasági Topolya Község Múzeuma VOLT EGYSZER EGY SZÍNHÁZ… című időszaki tárlatalett AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA.Az évtizedek óta csak az emlékekben megőrzött, a közösség számára értékes színház létrejöttét és működését kreatív eszközökkel állította a közönség elé. A díjazottak az Arcanum Kft. 500.000 Ft értékű digitalizálási szolgáltatáscsomagját nyerték.

 Dicsérő oklevelet kapott a Szennai Skanzen a MESETÉR Látványtár interaktív múzeumi tér kialakításáért, és a Magyar Nemzeti Múzeum a CLARA -Rotschild Klára divatkirálynő a vasfüggöny mögött című időszaki kiállításáért.

Forrás: Magyar Múzeumok Online

Fotó: Végel Dániel