Évforduló sem kell hozzá, hogy három európai nagyvárosban három retrospektív kiállítása is nyíljon Victor Vasarelynek a következő két évben. Madrid ráadásul Budapestről kap segítséget, hogy beelőzzön. Az op art halhatatlan!

 


Nemrég még a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének válogatását látta vendégül a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum, most ugyaninnen, a Szépművészeti filiáléjaként működő Vasarely Múzeumtól kéri az anyag nagyobb hányadát, hogy június 5-én megnyithassa az Op art születése című kiállítását. A tárlat teljes áttekintést kíván nyújtani a magyar származású, ám Franciaországban világhírűvé vált mester életművéből, a szigorú időrendet megtartva, hogy ennek segítségével kirajzolódjon, milyen szerepet vállalt Vasarely a második világháborút követő időszak geometrikus művészetében, megismerhetővé váljanak azok az elvek és elméletek, amelyek segítették, hogy a közönség számára követhetővé és szerethetőbbé váljon az absztrakt képzőművészet. A művész nevét viselő pécsi múzeumból is kölcsönző, szeptember 9-ig látogatható kiállítás kurátora Orosz Márton, a budapesti múzeum igazgatója.


Bő három hónappal később, szeptemberben nyílik a Städel Museum és a Centre Pompidou együttműködésével létrejövő, ugyancsak retrospektív Vasarely kiállítás Frankfurtban, A modernizmus labirintusa címmel. Az ugyancsak magyar közreműködéssel tervezett tárlat bemutatná, hogyan fejlődött ki a két világháború közötti dekoratív, alkalmazott művészetből (hiszen Vasarely reklámgrafikusként indult) a neoavantgárd egyik emblematikus irányzata, az életmű hatvan évét a Bauhaus hatásaitól a kiforrott op artig fogja áttekinteni. Vasarely ma egyszerre jelenti a „magas” és a populáris művészetet, jelen van a legrangosabb múzeumokban és poszter formájában szobadekorációként, képző- és iparművészetként egyaránt értelmezhető. Egyértelműen a modern művészet egyik kulcsfigurája, egyike az első európai pop art művészeknek, vélik a kurátorok.


A frankfurti kiállítás szeptember 26-án nyílik és 2019. január 13-án zár, majd Párizsban utazik, és a Centre Pompidouban lesz látható 2019. február 27. és május 27. között.