A 2015-ös Spectre film adja az apropóját a világ első 007-es múzeumának, amely a napokban nyílt 3048 méter magasan, az osztrák Alpokban, 007 Elements néven. A csodálatos panorámát nyújtó épület alig pár méterre található a Q étteremtől, amely a helyszínéül szolgált annak a magánklinikának, ahol a pszichológus Dr. Madeleine Swann (Léa Seydoux), a Spectre Bond-lánya dolgozott.

 


A múzeum kiállítását és látványvilágát nem egy kurátor, hanem az utolsó négy Bond-film látványtervezője, Neal Callow álmodta meg. A csupa üveg és fém, kétemeletes, 1300 négyzetméteres, kilenc kiállítótérből álló múzeum elhelyezkedése azért is különleges, mert csak felvonóval közelíthető meg a közeli söldeni síközpontból. A kiállítás természetesen interaktív, a kivetítőkön, érintőképernyőkön az összes eddigi (már 24!) film felidézhető, mindennél nagyobb hangsúlyt fektetve a technikai csodákra, amelyek a mindenkori ügynök életben maradását segítik.


A James Bond alakját megálmodó Ian Fleming egyébként több szállal is kötődött Ausztriához, 19 évesen egy kitzbüheli magániskolában folytatta tanulmányait, így remekül beszélt németül, négy éve pedig egy olyan szerelmes levelet árvereztek tőle, amelyet németül írt salzburgi szerelmének.


Szakmai szemmel persze felmerül, hogy mennyire felel meg a „múzeum” fogalmának egy olyan intézmény, amelyik nemhogy gyűjteménnyel nem rendelkezik, de lényegében tárgyat sem állít ki. De ez nyilván nem fogja befolyásolni az ultramodern „gondolákkal” a hegytetőre zarándokló látogatókat, akik már útközben felidézhetik a sorozat talán legjegesebb üldözéses jelenetét.