A tajvani nemzeti múzeum kiállításait keresték fel a legtöbben tavaly (megelőzve több brazil nagyvárost), de a legtöbb látogatót még mindig a nagy múltú európai múzeumok vonzzák. Az „egyéni” versenyben Yayoi Kusama legyőzhetetlennek bizonyult.

 


A 86 éves japán művész, Yayoi Kusama pöttyös vízióit Sao Paulóban, Rio de Janeiróban és Brazília városban több mint kétmillióan nézték meg tavaly, és a dél-amerikai túra még nem ért véget – kétség kívül az utóbbi évek legnépszerűbb művésze a látványos installációival nemcsak értők számára fogyasztható műveket létrehozó Kusama. Az év három leglátogatottabb kiállítását ezzel szemben a tajvani National Palace Museum rendezte, mindhárom a kínai művészet klasszikusait állította ki és csalogatott be naponta több mint 10 ezer, összesen – egyenként – egymilliónál több látogatót. Brazíliában nemcsak a kortárs japán, hanem egy modern európai felkeltette a figyelmet: Salvador Dalí retrospektív kiállítása Rióban csaknem egymillió látogatót vonzott, ezzel a negyedik helyre került. (A toplistát a napi látogatószám alapján állítják össze, ami Dalí esetében 9782 volt.) A leglátogatottabb európai kiállítás a 15. helyre szorult, ez a Musée d’Orsay Van Gogh/Artuad tárlata volt, a 20-as listát pedig a londoni Saatchi ukrán kortárs kiállítása zárja.


A New York-i háziverseny mindig érdekes a szakemberek számára. Tavaly elég egyhangú volt ez a küzdelem, hiszen a MoMA a top 10-ből kilencet elvitt, a város legnépszerűbb kiállítása Magritte-é volt, természetesen a MoMÁ-ban. Az Art Newspaper hét éve készíti el a leglátogatottabb múzeumok listáját, itt hét éve a Louvre vezet: tavaly 9,2 millióan álltak be a sorba – ezt a számot 2025-ig 12 millióra szeretné felsorolni a múzeum vezetése. A Louve Lens-i fiókja talán nem váltja be a létrehozók reményeit, hiszen a tavalyelőtti 800 ezerről 2014-re félmillióra apadt a látogatók száma. (Egy másik „fiók”, a bilbaói Guggenheim stabilan egymillió láthatónál tart.) A második és a hármadik helyen két londoni intézmény áll, a British Museum és a National Gallery, ezeket a Vatikáni Múzeum, a szintén londoni Tate, a már említett tajvani múzeum, a washingtoni National Gallery of Art, a szöuli Nemzeti Múzeum és a Musée d’Orsay követi.


(Illusztráció: Yayoi Kusama installációja Sao Paulóban)