Szinte napra pontosan 30 évvel ezelőtt történt a legnagyobb hazai műtárgyrablás: két tolvaj 1983 novemberében, a felállványozott épület ablakán bejutva vitt el hét nagy értékű festményt – köztük Raffaello Esterházy Madonnáját - a Szépművészeti Múzeumból. A híres festmény szépsége most is rabul ejtett egy enyves kezű tolvajt, ugyanis a kép molinón látható mását egy barcelonai szabadtéri kiállításról vitték el a napokban.


Barcelona legforgalmasabb tengerparti sétányán november elejéig látható a Szépművészeti Múzeum és a magyar Nemzeti Galéria 26 remekműve. A festmények háromszor három méteres óriásmoliókon és az eredeti méretben is láthatóak a katalán városban, az Esterházy Madonna utóbbi méretű másolatát lovasították meg az egyik éjszaka. A molinót természetesen a szervezők pótolják, így rövidesen újra látható lesz az összes festmény.


A több mint egy hónapig látható, a Budapest Barcelonában (Art on the street from Budapest) elnevezésű, utazó szabadtéri kiállítás, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az elmúlt évben újraegyesített intézmény gazdag gyűjteményére, az ott őrzött magyar és nemzetközi, európai rangú alkotásokra. Az utazó szabadtéri tárlatjövő év tavaszán Madridban, ősszel pedig Frankfurtban, a Könyvvásár ideje alatt mutatkozik be, így sok százezren láthatják majd többek között Leonardo, Raffaello, El Greco, Velázquez, Goya, Cézanne, Szinyei Merse, Munkácsy, Ferenczy, Csontváry vagy Bortnyik képeinek óriásra nagyított, Budapestre invitáló változatát.