Hatvannál több közgyűjtemény kiadványai, évkönyvek, közlemények, szakfolyóiratok, periodikák, sorozaton kívüli kiadványok böngészhetők az Arcanum Magyar Múzeumi Digitális Könyvtárában, regisztráció nélkül, bármely ismert böngészőprogram segítségével. A levéltárak és a könyvtárak évkönyveivel, kiadványaival együtt 3 millió oldalnál tart az adatbázis!

Kurátorok, művészettörténészek, műkereskedők és műgyűjtők kutatással töltött ideje rövidül le lényegesen, hiszen például a Nemzeti Szalon, az Ernst Múzeum kiállításai katalógusai lapozgathatók az oldalon, a Magyar Építészeti Múzeum Országos Műemléki Konferenciáinak szövegei lapozgathatók, az összes (valaha volt) megyei múzeum sorozatai és egyedi kiadványai a kezdetektől, az országos múzeumok ma már legfeljebb egy-egy könyvtárban fellelhető füzetei, a híres Bulletin minden kötete, melyek a Szépművészeti Múzeum világhírét öregbítették, és még sorolhatnánk a digitalizált kincseket, a Tűzoltó Múzeum évkönyveitől a Szórakaténusz Játékmúzeum módszertani füzetéig.

Ugyanez a sor folytatható az összes központi és megyei levéltárral és nagy könyvtárral, hiszen a munkatársak kutatási eredményeit mindegyik intézmény rendszeresen közzétette. Az NKA támogatásával létrejött oldalon mindegyik dokumentum nagyítható, lapozható és kereshető, úgyhogy vége a „kifogytam az időből”, „nem jutottam el a könyvtárba” kifogásoknak, mostantól muszáj betartani a határidőket!

Fotó: Fortepan/Somlai Tibor