A múzeumvezetők lázasan keresik intézményük helyét a kijárási korlátozások enyhítését hozó intézkedésekben: hány ember milyen körülmények között kereshet fel egy intézményt, ha az egy múzeum? Növeli-e a veszteséget a megnyitás, milyen kötelezettségei vannak az adófizetőkkel szemben egy közintézménynek, kell-e gazdasági szempontok alapján dönteni? Számos felmérés és tanulmány született arról, hogy reagáltak (és reagálnak) a múzeumok, látogatók a járványhelyzetre, így arról is bizonyára eleget fogunk olvasni, hogy milyen szempontok alapján döntenek a kiállítóhelyek az újranyitásról. Mi egyelőre csak csokorba gyűjtjük, hogy jelenleg, május utolsó hetében hol fogadnak látogatókat.

 

A BTM Aquincumi Múzeuma részlegesen látogatható, egyelőre csak a szabadtéri Régészeti Park, sávos online jegyvásárlással, korosztály szerint bontva (65 alattiak 15 óra előtt, 65 fölöttiek utána), vagyis gyors elhatározásból senki ne induljon útnak, és a családot is fel kell osztani, akár egy házaspárt is – ez egyelőre inkább lehetőség, ha nem is ideális.

A Magyar Nemzeti Múzeum filiáléi közül szintén a szabadtéri jellegű kiállítóhelyek nyitottak meg május közepén: a balassagyarmati Palóc Múzeum Palóc Háza, részlegesen a nemesvámosi Villa Romana Baláca régészeti park, a vértesszőlősi kiállítóhely, valamint egy hete kinyitott a visegrádi Mátyás Király Múzeum kertje, díszudvara, mind korlátozott létszámban fogad látogatókat.

Most hétvégétől a szentendrei Skanzen is kinyitott, igaz, az épületekbe bemenni még nem lehet (de jó pár üvegajtón keresztül is megtekinthető), így egyelőre csak sétálójeggyel lehet túrázni a tájegységekben és a parkban. Mivel itt a pénztár előtti sorállás megszokott helyzet, ezért mindenkit kérnek az alternatív (online) jegyvásárlási módok igénybevételére, de a pénzár is nyitva van. Csoportokat nem fogadnak, ahogyan a többi múzeum, kiállítóhely sem.

Más szabadtéri néprajzi múzeumok, parkok is kinyitottak, így a Sóstói Múzeumfalu, Ópusztaszeren a skanzen, a Nomád Park és a Szeri Gyógynövénykert (tehát a Rotunda és a Látogatóközpont nem), és az Őrségi Népi Műemlékegyüttes – mindenhol elvárt a 1,5 méteres távolság betartása, zárt térben maszk viselése.

A várakra is részlegesen vonatkoznak az enyhítés szabályai, tehát a romok, kertek, udvarok általában kinyitottak, a zárt térben elhelyezett kiállítások nem. Hollókő vára nyitva áll, de a székesfehérvári Bory-várnak csak az udvara nyílt meg májusban. Ugyancsak a szabadtéri részekre vonatkozik a nyitás az Egri várban, ezért csak sétálójegyet lehet vásárolni. Tartanak vezetéseket minden nap azonos időpontokban, de minden más szabály (távolság, maszk) és kívánság (kártyás fizetés) a többi intézményéhez hasonló.

A lista nem teljes, így érdemes tájékozódni, mielőtt útnak indulnánk. De legalább már van hova…

Illusztrációk:

A szentendrei Skanzen (forrás: Facebook)

A visegrádi Mátyás Király Múzeum kertje (forrás: Facebook)