A legnagyobb múzeumok főműveit bemutató virtuális galéria stábja novemberben ismét Budapesten járt: a Szépművészeti Múzeum kiválasztott műtárgyait fotózták a korábbinál nagyobb felbontásban, valamint „street view” felvételeket készítettek a múzeum kiállítótereiben.


Már jelenleg is 84 művész 151 alkotásával képviselteti magát a Szépművészeti Múzeum a Google Art Project oldalán, ez a gyűjtemény a hetekben bővülni fog, és a meglévő reprodukciók egy része új, gigapixeles felbontásban válik elérhetővé a most készült „ultra high resolution” felvételeknek köszönhetően. Jobb minőségben lesznek láthatók a honlapon többek között Raffaello , Goya, El Greco, idősebb Jan Brueghel és Carracci művei, ezek mellé csatlakozik most a Régi Képtár és a Modern Gyűjtemény anyagából kiválasztott további tizenöt festmény, így Mattis-Teutsch János Tájképe és Hantaï Simon Absztrakt kompozíciója, mely az első műve lesz a magyar származású, Franciaországban élt művésznek a Google virtuális galériájában.


Ez alkalommal összesen harminchárom festményt és grafikát, a múzeum „főműveit” digitalizálta a Google stábja, és mivel a fényképezőgépre a legkevésbé hasonlító robotszerű szerkezetek a művek felületét apró részenként olvasták be, egy-egy festmény teljes digitalizálása akár fél órát is igénybe vett. Az egyes gyűjtemények művészettörténész és restaurátor munkatársaival, valamint a múzeum fotóosztályával és a műtárgymozgatókkal együtt mintegy tíz ember dolgozott öt napig a projekten. A „street view” felvételek elkészítésére alkalmas szerkezettel a múzeum több terét rögzítette a stáb, így az Egyiptomi és a Régi Szobor Gyűjtemény megújult állandó kiállításait is.


A Szépművészeti Múzeum fotó csoportja a Google Art Institute magyarországi kapcsolattartójaként (National Contact Point) kívánja segíteni azokat a kisebb hazai közgyűjteményeket, amelyek csatlakozni kívánnak a virtuális múzeumhoz, hiszen az együttműködés komoly technikai feladatokat róhat az intézményekre. A Szépművészeti Múzeum munkatársai több éves tapasztalattal tudják segíteni a gyűjteményeket a szerződés előkészítésében és végrehajtásában. Jelenleg öt hazai múzeum rendelkezik önálló kollekcióval a honlapon: a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Fotók: Szesztay Csanád (Szépművészeti Múzeum) 

A munkáról készült videók itt és itt érhetők el.