Negyedszer teszi közzé a Műértő folyóirat az újságosoknál holnaptól kapható száma a Magyar Power 50-es listáját, vagyis a hazai művészeti élet legbefolyásosabbjainak egy titkos, 25 tagú zsűri által összeállított rangsorát. Mi, lapunk profiljához híven a múzeumi emberek helyezéseit tekintjük át.


A lista történetében Baán László eddig mindig az élvonalban végzett, tavalyi első helyét most meg is tudta őrizni. Ugyan főigazgatóként két nagy közgyűjteményt vezet, amelyek programja folyamatosan fenntartja a szakma és a közönség érdeklődését, ám befolyása a Liget Budapest projekt révén több más intézményre is kiterjed. A Ludwig Múzeum igazgatói posztja is rendszerint garantálja az előkelő helyezést, Bencsik Barnabás kétszer is a lista élén végzett. Most Fabényi Júliát tették a szavazók a harmadik helyre – úgy tűnik, hogy a legnagyobb hazai kortárs múzeum az igazgatóváltás után is megtartotta rangját, ezt ismerték el a megkérdezettek az igazgató harmadik helyezésével, szemben a tavalyi hetedikkel. (Bencsik Barnabás ma független intézmények tevékenységében vesz részt, ezzel nyolcadik helyre lépett a listán.)


Bár Fekete György nem „múzeumi ember”, mégis megemlíthetjük kilencedik helyezését, hiszen a Műcsarnokot működtető Magyar Művészeti Akadémia elnökeként egy fontos országos intézmény, a Műcsarnok programjára van – közvetve vagy közvetlenül – befolyással. A Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének kiállításai mindig a szakmai diskurzusok középpontjában állnak, nem véletlen a gyűjteményt vezető Petrányi Zsolt 16. helyezése. Kettővel követi őt Sasvári Edit, a Kassák Múzeum igazgatója, aki jelentősen előre lépett a tavalyi 24. helyről. Az általa vezetett intézmény kiállításai, előadásai, múzeumpedagógiai programja releváns válaszokat ad arra a kérdésre, hogy miként dolgozható fel és mutatható be ma a klasszikus avantgárd története és esztétikája.
 


A MODEM búcsúzó igazgatója, Kukla Krisztián egyelőre megőrizte tavalyi helyezését (most 22., tavaly 21.), kérdés, hogy jövőre mivel lesz lehetősége befolyással lenni a szcénára. A kortárs művészet konstruktív irányzatait gyűjtő és kiállító Paksi Képtár igazgatója, Prosek Zoltán a 27. (tavaly még 39. volt), és szintén nagyot lépett előre Kőrösi Orsolya, a Capa Központ vezetője, aki a 30. helyre ért fel, szemben a tavalyi 48. hellyel. A Nagymező utcai intézmény programja tavaly ilyenkor még a találgatások szintjén volt, mára világos az irányvonal, ezt értékelték a szavazók. Szegő György Műcsarnoka még nem pozícionálta magát, legalábbis így gondolják a megkérdezettek, így ő egyelőre a 36. hellyel kell hogy beérje. A lista alsó harmadában kurátorokkal, múzeumi középvezetőkkel találkozhatunk: a Ludwigból Tímár Katalin a 37., az MNG-ből Százados László a 41., a Szépművészeti Múzeumból Geskó Judit a 44. a rangsorban. Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója hasonlóan a tavalyi eredményhez a 48. helyen végzett.