Digitális felületen elérhető, kutatható a Yale egyetem hatalmas műtárgy-, könyvtári és levéltári gyűjteménye, mintegy 17 millió tétel.

 

A LUX mostantól lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy a Yale múzeumaiban, levéltáraiban és könyvtári gyűjteményeiben kutassanak. A példa nélküli virtuális kolleció magában foglalja az egyetemen található műtárgyakat, archívumokat, tudományos példányokat és egyéb kulturális örökségi tárgyakat, a régészettől a természettudományokon át a relikviákig. Az egyetem a 18. század eleji alapítása óta aktívan építi és gondozza gyűjteményeit az intézmény oktatási küldetésének megfelelően, egyben támogatja a minél szélesebb hozzáférést, amellyel további kutatások számára biztosít fontos forrásokat.

A digitális platform felépítése együtt jár az intézményi önreflexióval, vagyis lehetőség nyílt a régebbi időszakok döntéseinek felülvizsgálatára: feltárni a régóta fennálló és mélyen gyökerező előítéleteket, amelyek a beszerzésben, a gyűjteményi rendszer felépítésében és a leírási gyakorlatban érhetők tetten. A Yale elismeri, hogy egyes tartalmak és azok leírása elavult, rasszista és kulturálisan érzéketlen. Mindezek kezelése együtt jár a korábbi évtizedek, évszázadok tevékenységének dokumentálásával és értékelésével. Az egyetemi műgyűjtemény, könyvtár és levéltár a gyűjtemény felülvizsgálatával és további tevékenységével méltósággal kezeli azokat a csoportokat, amelyekbe a történelmileg marginalizáltak vagy a tudatosan elhallgatottak tartoznak, szakértelmüket és nézőpontjukat felhasználják a LUX jövőbeni működtetésében.

A Yale kulturális öröksége öt különböző gyűjtemény katalógusán alapul: Yale Egyetemi Könyvtár, Yale-i Levéltár, Yale Központi Brit Gyűjtemény, Yale Peabody Múzeum és Yale Egyetemi Művészeti Galéria. A LUX létrehozóinak ezeket az információkat egységesíteni kellett, ezt a munkát az Andrew W. Mellon Alapítvány ösztöndíjának támogatásával végezték el, 2020-2022-ben. A könyvtárak, levéltárak és múzeumok közötti különbségek áthidalása érdekében az összes információt egy szabványos Linked Open Data formátumba helyezik át, amelyhez a Linked Art specifikációt használják, az ICOM CIDOC-CRM/ specifikációjára és a domainszótáraira építve.

Aki csak böngészni, nézelődni szeretne, már a főoldal újbóli frissítésével véletlenszerűen felkínált tételek is a gyűjtemény változatosságát és hallatlan értékét bizonyítják.

A LUX elérhető: https://lux.collections.yale.edu/