A Gyár (ma: Jókai) utcából költözött az első pesti izraelita kórház a Szabolcs utca, Aréna út (ma: Dózsa György) és a Nyugati pályaudvar vágányai (ma: Vágány utca) közötti területre 1889-ben. Ennek kiegészítéseként Bródy Zsigmond lapszerkesztő adományával, felesége emlékére épült fel ugyanezen a telken Bródy Adél Gyermekkórháza, néhány évvel később pedig – Weiss Manfréd felajánlásával – a Weiss Alice Gyermekágyas Központ is létrejött a két intézmény mellett. A Bródy-kórház főépületében most művészettörténeti kutatóközpont, a fogadóépületben, később imaházban látogatóközpont, a telken felépült új épületkomplexumban pedig raktározási és restaurátori központ jött létre.

 

A három részből álló és a korszakban modern módon, gazdagon felszerelt izraelita kórház 1944-ig működhetett a Szabolcs utcában, 1950-től pedig az egészet államosították, 1954-től Orvostovábbképző Intézet lett, amit 2007-ben beolvasztottak az Állami Egészségügyi Központba, így a gyógyítás ezen a telken részben befejeződött – a legkorábbi épületek egyikében ma a hajléktalankórház működik.

A Liget-projekthez kapcsolódó Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (OMRRK), valamint a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) a Bródy-kórház egyes épületeinek rehabilitációjával és egy új épülettel jött létre, a Narmer építészstúdió tervezésében. A Bródy-kórház egykori főépületébe költözik a KEMKI, amelynek része a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum Adattára, az Artpool gyűjteménye és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus iratanyaga.

A régi fogadóépület, amely a két világháború között zsidó imaházként szolgálta a betegeket, kívül megújult, belül pedig megmutatja az eredeti, rusztikus felületeket, itt lesz az épületkomplexum látogatóközpontja. Több emelet magasan és még több emelet mélyen helyezkedik el az OMRRK az új épületben, felül a restaurátorok műhelyei találhatók, lenn három múzeum (MNG, Szépművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum) raktára lesz, a földszinten pedig a Román Csarnokból az enyészet elől kimentett gipszmásolatokat láthatják a látogatók – ezekből a látogatóközpontba is jut.

Az intézmények az ősz folyamán költöznek be, az ugyancsak rehabilitált park – a Szépművészeti Múzeumtól egy megállónyira –, ahogy a gipsz-kiállítás, bárki számára nyitva fog állni.