Két új művészettörténeti kutatóközpont létesül Magyarországon: az egyiknek van már pénze és épülete, a másiknak pedig komoly dokumentumgyűjteménye és kutatógárdája, otthonának pedig a látványtervei már megtekinthetők. Foglalkozzunk a másodikkal!

 


Az Artpool 650 folyóméternyi anyaga komoly lendületet adott a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) beindításához, amelynek ötlete nagyjából két éve merült fel a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria környékén. A két múzeum már meglévő dokumentumtárához a 2012-ben megszűnt Képző- és Iparművészeti Lektorátus 500 folyómétert kitevő iratanyaga csatlakozott másfél évvel ezelőtt (gyakorlatilag a kukából szedték ki a Kádár-rendszer művészettörténetének páratlan relikviáit), most pedig a hetvenes évektől gyűjtött, a korszak tűrt és tiltott művészetére vonatkozó, a Klaniczay Júlia és Galántai György által létrehozott Artpool-gyűjtemény és kutatóközpont vált – egyelőre – a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének részévé.


Ezekből az iratanyagokból áll majd össze a KEMKI gyűjteménye, otthona pedig a 2018-ra felépítendő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ lesz a Szabolcs utcában, pontosabban az egykori Zsidó kórház egyik műemléképületének legfelső szintje, a legkorszerűbb klímaberendezésekkel, a kutatók számára könnyen kezelhető tárlókkal és digitális felszerelésekkel. A KEMKI szervezetileg már 2017-re létrejön, és felállhatnak azok a kutatócsoportok (például az, amelyik a 20-as évek magyar avantgárdjával foglalkozik), amelyek munkája látható határidőn belül kiállításokban és publikációkban végződik.


Az Artpoolnak máris van lehetősége kutatókat felvenni, akik osztozhatnak Klaniczay Júlia (aki ma már a Szépművészeti Múzeum munkatársa az Artpool önálló osztály vezetőjeként) örömeiben és terheiben, előkészíthetik a költözést és kiszolgálhatják a világ minden részéről érkező kutatási igényeket. A gyűjtemény 1965 és 1991 között keletkezett anyagát az MNB értéktár Programja vásárolta meg, a többit – mivel ekkortól állami segítséggel bővült a gyűjtemény – az alapítók ajándékba adták a múzeumnak.


A másik készülő kutatóközpont a Magyar Művészeti Akadémiáé, ebből egyelőre csak a Hild-villa szépítése látszik, munkatársakról, vezetőről és kutatható anyagról még nem tudunk.

Az Artpool alapításáról és történetéről itt olvashat
A Lektorátus iratanyagának sorsáról pedig itt