A nemzetközi szakmai lapok nyomán mi is minden évben beharangozzuk, hogy ezúttal tényleg megnyílik a Nagy Egyiptomi Múzeum – ezt megtesszük idén is. A lista természetesen bővebb: hol nyílnak a legjobban várt intézmények 2023 folyamán?

 

Immáron húsz éve készül a világ a Nagy Egyiptomi Múzeum (Grand Egyptian Museum) megnyitására, de a többi, régóta húzódó projekttel szemben a kairói pont ennyi éve épül, tehát nem csak a tervek szintjén ragad. Állítólag tényleg az utolsó simításoknál tartanak és már az év első felében fogadhat látogatókat a világ legnagyobb régészeti gyűjteménye. Már kezdetben mintegy 100 ezer tárgy lesz látható, részben más kiállítóhelyekről (például Luxorból) ideszállított kincsek, de számtalan különlegesség először szerepel majd a nyilvánosság előtt.

A korábbi, nem múzeumnak készült szocreál épületét már régen kinőtte a varsói Modern Művészeti Múzeum, ezért a lengyel főváros 2006-ban pályázatot írt ki egy új épület tervezésére, amit egy svájci tervező, Christan Kerez nyert meg. Mégsem ő, hanem egy második lépcsőben a New York-i Thomas Phifer and Partners kezdhetett hozzá a négyemeletes, Visztula-parti épület tervezéséhez 2014-ben. 20 ezer négyzetméteren nem pusztán egy múzeum, hanem egy összművészeti központ fog működni, mozival, restaurátorműhelyekkel, előadó- és kiállítóterekkel. A nyitást 2023 májusára tervezik.

A robotok és a mesterséges intelligencia múzeuma (Robot & AI Museum) Szöulban nyílik meg, tervezője a török Melike Altinisik Architects. A múzeum (?) háttérintézménye lesz a dél-koreai kormány által amúgy is erőteljesen finanszírozott iparágnak, egyértelműen oktatási célokat is szolgál. A tervezők egy kerek, futurisztikus teret képzeltek el, 4 emeleten, 7100 négyzetméteren, és már az építkezés során robotokat és drónokat alkalmaztak.

A Skót Nemzeti Galéria (Scottish National Gallery) Edinburgh-ben természetesen nem új intézmény, ugyanis 1859-ben nyitotta meg kapuit, ám a klasszicista épület 2019-ben bezárt, hogy új terekkel bővülve megfeleljen a 21. század igényeinek. Az új szárny (a helyi Hoskins iroda jóvoltából) a Princess Street Gardens felé néz, onnan is megközelíthető lesz, így teljesen új látogatói élményeket nyújt majd, valamint lehetővé teszi, hogy lényegesebb gazdagabb kiállított anyaggal találkozzon a látogató.

Az Egyesült Államok rabszolgakereskedelmének központjában, Charlestonban, a városnak egy történelmileg terhelt pontján nyílik meg a Nemzetközi Afroamerikai Múzeum (International African American Museum), az épület ugyanis azon a rakparton fog állni, ahol a 18. században ideszállított rabszolgák többsége áthaladt. Az „el nem mondott történetek” múzeuma lesz, rengeteg digitális eszközzel, számos innovációval, húsz év tervezés és két év építkezés után.

Dél-Ázsia művészetének meghatározó kiállítóhelye lesz az indiai Bengalaruban februárban nyíló Museum of Art and Photography, ezer év vizuális kultúráját mutatja be átfogó módon, ingyenes belépéssel, jegyet csak a különleges kiállításokra és programokra kell majd váltani. A gyűjtemény már most 60 ezer műtárgyat számol, klasszikus képzőművészeti alkotásoktól a digitális művészetig. Az alapítás mögött Abhishek Poddar iparmágnás és műgyűjtő áll.

A természettudomány sem maradhat ki: szintén februártól látogatható a New York-i American Museum of Natural History új „részlege”, a Richard Gilder Center, amely oktatási és innovációs célokat szolgál, rengeteg természetes fénnyel, ahogyan azt a Studio Gang megálmodta. De nem csak az oktatásé lesz az épület, hanem 21 ezer négyzetméter új kiállítóhelyet is biztosít, elsősorban rovaroknak és mikroszkopikus élőlényeknek és egy viváriumnak, ahol 80 lepkefaj fog élni. Az épület középpontjában egy gigantikus méretű átrium áll, a kiállításon pedig az idén 150 éves múzeum gyűjteményéből lesz válogatás.

A város egyeteméhez tartozó, 1867-ben nyílt Manchester Museum gyűjtőköre a régészet, a természettudományok és az antropológia. Az otthonául szolgáló műemléképület 15 millió fontért szűk két év alatt egy 21. századi bővítést és ráncfelvarrást kapott, a Purcell iroda jóvoltából. A megnövekedett kiállítótérben a dél- és kelet-ázsiai gyűjteményre koncentrálnak majd, így a régi szárnyban több hely marad a gyűjtemény többi egységének bővebb bemutatására.

A torontói Holocaust Museumot a nyolcvanas évek közepén 35 túlélő alapította, elsősorban azért, hogy a következő generáció számára elmeséljék a történetüket. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb szükség van arra, hogy valamilyen módon fenntartsák a vészkorszak emlékét. A 12 millió dolláros alapítványi támogatással megvalósuló rekonstrukció után a múzeum a generációk közötti párbeszédet fogja szolgálni.

Még egy ráncfelvarrás a végére: a londoni National Portrait Gallery története legnagyobb rekonstrukcióján esik át, a júniusi megnyitótól kezdve az épület másik oldalán léphetnek be a látogatók. Ezúttal is egy műemléképületről van szó, ehhez kellett alkalmazkodnia a tervezőknek (Jamie Forbert Architects). A felújítás során új foglalkoztató tereket hoznak létre, megnyitják a második világháború óta lezárt tetőablakokat és a korábbi irodai szárny is kiállítótérként működik majd.

És végül: napokon belül visszatérünk, egy hazai újranyitással…

Képek:
Robot & AI Museum, Szöul
American Museum of Natural History Richard Gilder Center, New York