„Díjazottunk nem volt kivételezett helyzetben, amikor néhány évvel ezelőtt egy, a múzeum gyűjteményébe fél évszázada bekerült fotóhagyaték feldolgozásába kezdett. Amikor eldöntötte, hogy a Knebel-hagyatékra támaszkodva kibontja Szombathely 20. századi történetét, azon belül pedig nagyobb hangsúlyt fektet a város polgárosodását nagy mértékben előmozdító zsidóság sorsára, tudhatta, hogy az előtte álló feladat jóval több annál, mint amennyit a munkaköre megkövetel, szellemi és fizikai értelemben is ki kell lépnie annak az intézménynek a keretei közül, amelyik támogatása nélkül nem valósulhat meg sem a kiállítás, nem születhet meg a kötet, nem folytatható a kutatás.”

 


Kelbert Krisztina magyar-történelem szakos tanárként és régésztechnikusként 15 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a szombathelyi Savaria Múzeum Régészeti Osztályán, majd az egyetemi szintű történelem szakos diploma megszerzésétől a múzeum Néprajzi és Történeti Tárába került, amelynek 2013-ban különvált Történettudományi Osztályát vezeti jelenleg is. Ahogy a szombathelyi díjátadón elhangzott laudációból vett fenti idézet is utal rá, a város neves fényképész dinasztiája (Knebel) hagyatékának feldolgozása fontos fordulópontot jelentett Kelbert Krisztina pályáján: ebből született a város zsidósága történetét bemutató kiállítás és kötet (Szemtől szemben), valamint ez az anyag – melyet a múzeum őriz – volt az alapja a Fényérzék/Személyes című várostörténeti fotókiállításnak, amelynek kurátora szintén a MúzeumCafé idei díjazottja volt.
 

A Kelbert Krisztinával készült interjút és a március 27-én a Savaria Múzeumban elhangzott laudáció teljes szövegét a MúzeumCafé napokban megjelenő, 63-64. számában közöljük.

A MúzeumCafé Díj korább díjazottjai:

2011: Kalla Zsuzsa irodalomtörténész (Petőfi Irodalmi Múzeum)

2012: Gyarmati Zsolt történész (Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda)

2013: Sasvári Edit művészettörténész (Kassák Múzeum)

2014: Népessy Noémi történész (Óbudai Múzeum – Goldberger Textilipari Gyűjtemény)

2015: Dabi-Farkas Rita múzeumpedagógus (Ludwig Múzeum)

2016: Jerger Krisztina, Rényi András, Százados László kurátorok (El Kazovszkij kiállítás, MNG)

2017: E. Csorba Csilla irodalomtörténész (Petőfi Irodalmi Múzeum)