Harmadszor hirdette ki a Műértő folyóirat a képzőművészeti élet ötven legbefolyásosabb szereplőjének listáját. Bizonyára nem meglepő, hogy idén az eddig is mindig dobogós Baán László lépett a lista élére. Nézzük meg, hol végeztek a hazai múzeumi rendszer szereplői!
Az eddigi kétszeres első helyezett Bencsik Barnabás (5.) március óta nem vezeti a Ludwig Múzeumot, az ugyancsak általában előkelő helyen álló Gulyás Gábor (11.) pedig néhány hónapja lemondott a Műcsarnok igazgatói székéről, így nem volt ellenlábasa Baán Lászlónak, aki ebben az évben már nemcsak a Szépművészeti Múzeum, de a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói székét is elfoglalta, emellett miniszteri biztosként viszi a majdani Múzeum Negyed ügyeit. A szavazásra felkért szakemberek véleménye egyöntetű volt, hogy Baán László tekintik a legbefolyásosabbnak, függetlenül attól, hogy a múzeumok összevonásában és a Negyed kérdésében melyik oldalon helyezkednek el.
A harmadik helyezett – a semmiből, hiszen tavaly és tavalyelőtt nem szerepelt a listán – Fekete György, az MMA elnöke, akinek nevéhez ugyan nem köthető annyi szakmai aktivitás és kiállítási lista, mint Baán Lászlóéhoz, ám aki ennyi intézményt képes az akadémiája alá vonni, annak bizonyára komoly hatása lehet a döntéshozókra. Bencsik Barna még úgy is felért az ötödik helyre, hogy több mint fél éve nem tölt be komolyabb pozíciót, ám a Ludwig Múzeum körüli botrányok hónapokig zajlottak, egyértelmű befolyással a művészeti életre. Utódja, Fabényi Júlia éppen csak elkezdte a munkát, de már a hetedik – ennyire fontos a Ludwig Múzeum sorsa a színtér szereplőinek. Nyolcadik a listán L. Simon László, aki legutóbb a sokat vitatott múzeumi törvény kapcsán vonta magára a szakma figyelmét, és NKA alelnökként is tevékeny részt vállal a művészeti élet finanszírozásában, pontosabban a döntéshozatalban.
A húszban Gulyás Gáboron (ex-Műcsarnok, most miniszteri biztos) kívül múzeumi szakemberként Andrási Gábort (12.), a Budapest Galéria kurátorát és Petrányi Zsoltot (17.), az MNG Jelenkori Gyűjteményének vezetőjét találjuk, és ez a helyezés még nem értékeli az új állandó kiállítást, amely nagyjából a szavazás kezdeti időszakában nyitott.
Múzeumigazgatókból akad még a listán: Kukla Krisztián (MODEM) a 21., Sasvári Edit, a Kassák Múzeum tavalyi MúzeumCafé-díjas igazgatója a 24., Prosek Zoltán, a Paksi Képtár igazgatója a 39., Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója a 46., Körösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza és a Capa Központ vezetője a 48. helyen végzett.

Tehát az első tíz (zárójelben a tavalyi helyezés):

1. (2.) Baán László (főigazgató, Szépművészeti Múzeum-MNG, miniszteri biztos)

2. (6.) Somlói Zsolt, Spengler Katalin (műgyűjtők)

3. (-) Fekete György (MMA elnök)

4. (12) Mélyi József (kritikus, kurátor)

5. (1.) Bencsik Barnabás (ex-főigazgató, Ludwig Múzeum)

6. (10.) Maurer Dóra (képzőművész)

7. (38.) Fabényi Júlia (főigazgató, Ludwig Múzeum)

8. (14.) L. Simon László (politikus, NKA-alelnök)

9. (8.) Pados Gábor (műgyűjtő, műkereskedő)

10. (13.) Valkó Margit (műkereskedő)