Számos vita elindult az MNB Értéktár programjának műtárgyvásárlásairól, gazdasági, politikai és művészeti egyaránt. Van ezeknek a vitáknak egy közös halmaza: a független értékbecslők problémája. Tényleg, itt (Magyarországon) kik lehetnek függetlenek?

 


A minapi sajtótájékoztatón elhangzott néhány név (és még több kérdés) azzal kapcsolatban, hogy milyen független szakértői vélemények alapján vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja Tiziano művét, Munkácsyét, Vaszaryét, Gulácsyét, az érem-, fegyver- és egyéb gyűjteményeket. Felmerült az is, hogy a nyilvánosságra került nevek függetlensége erősen megkérdőjelezhető, mert ezek a személyek beosztottként vagy kedvezményezettként érintettek a vásárlásokban. Ez tény.


Azonban ha valaki néhány évet eltöltött a műkereskedelem világában, az tudja, hogy mindenkitől független értékbecslő nem létezik, hiszen minden igazságügyi műtárgyszakértő valamelyik múzeum alkalmazottja vagy műkereskedelmi vállalkozás tulajdonosa, vezetője, sőt, mindenki mindenkivel volt már üzleti és/vagy szakmai kapcsolatban, így sem a piactól, sem a múzeumoktól, sem pedig egymástól nem függetlenek. Probléma lehet ez? Feltehetően igen, de nem létezik más megoldás. Jobbára magyar vonatkozású műtárgyakról van szó ugyanis, amelyek piaci értékét manapság csak magyarországi értékbecslők tudják megállapítani, olyan szakértőt pedig itthon lehetetlen találni, akinek soha nem volt köze a Magyar Nemzeti Galériához, a Szépművészeti Múzeumhoz vagy bármelyik aukciós házhoz, kereskedelmi galériához.


Elhangzott értékbecslőként Virág Judit, a nevét viselő galéria tulajdonosának neve, akinek férje és üzlettársa az egyik vásárlásban kedvezményezett. Elhangzott Bellák Gáboré, aki az MNG művészettörténésze – „főnöke”, Baán László az Értéktár bizottságában is helyet foglal, valamint vezeti azokat a múzeumokat, amelyek több műtárgyhoz is hozzájutnak a legutóbbi vásárlásokból.


De ha elhangozhatott volna másé az igazságügyi szakértők közül, például Einspach Gáboré vagy Jurecskó Lászlóé, de bárki elhiheti, volt már dolguk az érintett múzeumokkal és gyűjtőkkel, vagyis ebben az értelemben ők sem függetlenek.

Kis falu ez a Magyarország, a műkereskedelem világa pedig még ennél is jóval kisebb.


(Az illlusztráció a Kövesi-gyűjtemény győri kiállításán készült, a gyűjteményt 795 millió forintért vásárolta meg az MNB Értéktár programja. Fotó: Villányi Csaba / Flachback fotó / MúzeumCafé)

A programról feltett körkérdésünkre korábban Gerhard Ferenc, Mravik László, Monok István és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége válaszolt.