Mikor? Hogyan? Mit? Miért? A legégetőbb kérdésekre a legegyszerűbb válaszok.

 


Mikor lesz látogatható a Román Csarnok?
Március 15-től április 2-ig, minden nap 10 órától 18 óráig. Az utolsó belépés 17 órakor lehetséges, a teret 17 óra 40 perctől kezdik zárni.


Mikor lehetett utoljára megtekinteni teljes pompájában?

A második világháború előtt. Ezt követően zárt raktárként üzemelt. A mostani rekonstrukció előtt, a polcok és a szobortöredékek elszállítását követően néhány napig ugyan beléphettek az érdeklődők, de csak a kopott falakat láthatták. A freskók, a padlózat és az üvegtető felújítása ezt követően kezdődött és idén év elején fejelődött be.


Szükséges regisztráció a belépéshez?

Nem, és nincs is mód regisztrációra. A beengedés érkezési sorrendben történik.

Kell belépőjegyet vásárolni?

Nem, a belépés ingyenes.


Lehet fényképezni?

Fényképezni lehet, kizárólag magáncélra, de vaku és állvány használata tilos.


Mekkora terület látogatható jelenleg a Szépművészeti Múzeum épületében?

A Román Csarnokon kívül semmi: a többi teret a múzeum októberi megnyitásához készítik elő.


Hány fok van jelenleg a térben?

A Román Csarnok a felújítás során padlófűtést kapott, így nagyjából 20 fokos hőmérséklet fogadja a látogatókat. Ruhatár használata lehetséges, de nem kötelező.


A Csarnok megközelíthető akadálymentesen?

Igen.


Lesz idegenvezetés?

Nem.


Mi volt és Román Csarnok eredeti funkciója és mi lesz a múzeum megnyitását követően?

A szobrászat történetének bemutatására tervezték, ehhez rendeltek gipszmásolatokat a művészettörténet számos ismert alkotásáról. A legjobb európai műhelyekben készült kópiákat már Budapesten állították össze, hiszen a monumentális öntvényeket darabokban szállították. A világháború a Csarnokban és az itt őrzött gipszekben is hatalmas károkat okozott. Jelenleg az egyik bejárathoz beépített, szintén felújított freibergi kapu látható. Az októberi nyitást követően rendezvényeknek, reprezentatív programoknak ad helyet a tér, amelynek látványát, hangulatát legfeljebb egy-egy szoborral „zavarják meg”.


Kik készítették a freskókat?


A tavaly télen a freibergi kapu fölött megtalált időkapszula szerint: „A román terem festését tervezte Glaser János festő mester, a figurális részletek Reissmann Miksa festömüvésztöl készültek, a díszletfestések Beszédes Ottó festösegéd vezetése alatt készültek el. – Továbbá a két lépcsöház, a Díszterem, Michel Angelo terem, a Dór és a Ión termek festömunkái, szintén az itt nevezet festöktöl készültek. Ezen munkák kivitele 1903 október elejétöl 1904. junius végéig tartott.” Glaser János kezét dicséri többek között a Bakáts téri templom díszítése.


Meddig tartott a felújítás és kik végezték?

A tervezés 2012-ben kezdődött Kőszegi Antal főmérnök irányításával, a restaurátor csapat Seres András (Várkert, Zeneakadémia, Vigadó, Gödöllő) vezetésével 2014-ben kapcsolódott be a munkába. Alapos kutatómunka után 2016 decemberében állványozták fel a teret és fő fél év alatt végeztek a 2000 négyzetméternyi festett felület felújításával.


Mi fog történni 2018 áprilisától októberéig, a múzeum megnyitásáig?

A rekonstrukció nagy része, a közüzemek felújítása, áttelepítése más megtörtént Készülnek a közönségforgalmi terek (kávézó, étterem), raktárak, zajlik az új állandó kiállítások (egyiptomi, antik) tervezése. Miután az épület alkalmas lesz műtárgyak fogadására, a Magyar Nemzeti Galériából is idekerül a régi magyar művészet, az 1800 előtti nemzetközi anyag mellett. Az első kiállítások 2018 októberében nyílnak, a teljes megnyitásra 2019 közepéig kell várni.