Picasso Magyar Nemzeti Galéria Szépművészeti Múzeum kiállítás avantgárd Párizs

Az utóbbi időkben láttunk kicsomagolni Rembrandtot, Vermeert, Malevicset, részesei lehettünk annak az emelkedett pillanatnak, amikor elhalkulnak az elektromos csavarozók, fehér kesztyűs kezek leemelik a láda tetejét és előbukkan a MŰ. Nos, ilyesmiről a Picasso kiállítás kapcsán nem tudunk beszámolni, mert szigorúbb szabályok szerint zajlik a művek átvétele, mint valaha. Viszont a saját szemünkkel láttuk, hogy vannak már képek a falakon, monumentális ládák a folyosókon, előkészített posztamensek a szobroknak, helyükre rögzített grafikák selyempapírral letakarva. Fotót viszont nem készíthettünk, pedig hihetetlenül izgalmas tapasztalat a Picassókból álló rendetlenség.

 


Hat nap múlva nyílik a magyar muzeológia történetének legnagyobb Picasso kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában, pontosan száz alkotással, áttekintve a teljes életművet, egy Párizs előtti festménytől az utolsó évekig, ami jelen esetben hetven alkotó évet jelent. Lesz mű a szomorú kék korszakból, a rózsaszínből, kubista (az egyik főmű, Vollard portréja a moszkvai Puskin Múzeumból), rajzok a balett ihletésében, női portrék sokasága, Olgáról, Marie-Thérése-ről, Doráról, Françoise-ról és Jacqueline-ról.
Picasso Magyar Nemzeti Galéria Szépművészeti Múzeum kiállítás avantgárd Párizs
Neoklasszicisták és szürrealisták, amikor a szépséges asszonyokból szörnyeteg lesz, a békéből pedig háború. A művek kétharmada a párizsi Picasso Múzeumból érkezik, a többi más közgyűjteményből (Bázel, Stuttgart, Jeruzsálem, Bern, Moszkva). Utoljára 1993-ban ugyanitt, a Budavári Palota A-épületében volt Picasso kiállítás, egy válogatás a Ludwig-gyűjteményből, amely csak késői alkotásokat őriz. Előtte 1967-ben egy grafikai tárlatot láthatott a pesti közönség a Szépművészeti Múzeumban – a Kahnweiler-gyűjtemény darabjai a gyűjtő jóvoltából be is kerültek a múzeum gyűjteményébe, így ezúttal ezekből is válogathat a kiállítás.

Picasso Magyar Nemzeti Galéria Szépművészeti Múzeum kiállítás avantgárd Párizs
A főkurátor (Emilie Bouvard) Párizsból érkezett, őt Tóth Ferenc, a Szépművészeti modern osztályának munkatársa segíti társkurátorként. Az élményt több teremben is vetítés teszi teljessé, Alain Resnais 1950-es Guernica című filmje is pörög majd folyamatosan. A katalógus a magyar vonatkozásokra is kitér több tanulmánnyal, például a Picasso Múzeumban őrzött magyar levelekből közöl többet (mások mellett Czóbel Béla és Pór Bertalan levelét), illetve a gyűjtő-galériás-barát Henri Kahnweiler magyar kapcsolatairól is megemlékezik. Emellett készült egy válogatás a Néprajzi Múzeum afrikai maszkjaiból (Frazon Zsófi válogatásával), amelyik Picassóra is utal, de már előrevetíti a nyáron nyíló Modigliani-kiállítást, a törzsi maszkok ugyanis minkét művész számára ihlető forrást nyújtottak.

Íme egy kis videó a ládák érkezéséről, nagyon exkluzív!


Erről jut eszünkbe minden idők egyik legviccesebb árverése: az első világháborúban Párizsban ellenségként kezelt német származású Kahnweiler gyűjteményét elkobozták és elárverezték. A kényszeraukción részt vettek Picassóék, hogy megpróbáljanak minél több művet megvásárolni, megmentve ezzel a gyűjteményt és a saját műveiket, amelyek ki tudja, kihez kerülnének, fillérekért. Az árverésvezető viszont igyekezett nem figyelembe venni a művészeket, akik közül a termetes méretű Braque odament hozzá és egyszerűen lecsapta az embert. Vagy így volt vagy nem, de a legenda él.


Illusztráció:

Helyszíni fotó helyett egy kocka a Picasso kalandjaiból


Pablo Picasso: Ambroise Vollard portréja, 1909-1910, olaj, vászon, 93 x 65 cm, © Puskin Múzeum, Moszkva © 2016 – Succession Pablo Picasso – HUNGART


Pablo Picasso: Jacqueline összetett karral, 1954, olaj, vászon, 116 x 88,5 cm, Musée national Picasso-Párizs, Jacqueline Picasso hagyaték, 1990. MP1990-26 © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris)/Jean-Gilles Berizzi © 2016 – Succession Pablo Picasso – HUNGART