Szépművészeti Múzeum dokumentum politika

Az évforduló alkalmából különleges dokumentum került elő az intézmény archívumából: az eredeti jegyzőkönyv „Ő-felsége látogatásáról a Szépművészeti Múzeumban”. Az idén 100 éve elhunyt uralkodót 1906. november 30-án hívta meg a miniszter, ő pedig el is fogadta a meghívást, így december elsején tiszteletét tette az új képtárban.

 


A jegyzőkönyv hosszan sorolja a jelenlévőket, az akkori magyar közélet összes fontos szereplőjét Andrássy Gyula belügyminisztertől (a Sissihez igen közel álló Andrássy fiától) Karlovszky Bertalanig, aki „a modern képtár berendezőjeként” vagyis kurátorként, kiállítás rendezőként volt jelen. De ott volt többek között Berzeviczy Albert, az MTA elnöke, Forster Gyula mint a Műemlékek Országos Bizottságának elnöke, Radisics Jenő az Iparművészeti Múzeumtól, Benczúr Gyula, Stróbl Alajos és Székely Bertalan „mesteriskolai igazgatók”, Majovszky Pál a minisztériumból, akinek páratlan grafikai gyűjteménye később a múzeumot gyarapította, Schickedanz Albert építész, és a vendéglátó intézmény részéről többek között Térey Gábor és Meller Simon.

Szépművészeti Múzeum dokumentum politika

Szépművészeti Múzeum dokumentum politika

A pontosan délben érkező Ferenc Józsefet a lépcső alján Apponyi Albert gróf miniszter és Kammerer Ernő igazgató fogadta, a bejáratnál a meghívott urak sorakoztak fel. Az uralkodót elsősorban Munkácsy Mihály Honfoglalása érdekelte, de megtekintette az épület alaprajzát és terveit, valamint Karlovszky és Térey tárlatvezetést tartottak számára. Ezek után Kammerer megkérte őfelségét, hogy engedélyezze, másnaptól, vagyis december másodikától a nagyközönség is beléphessen az épületbe. Ferenc József „örömmel” megadta az engedélyt és két órakor távozott.


A közönség valójában csak december 6-án járhatott először a múzeumban, de ehhez már egy másik jegyzőkönyvet kell előkeresni…


 

Fotó: Klösz György felvétele 1906-ból (Budapest Főváros Levéltára/Fortepan)