Power 50 lista Magyar Nemzeti Galéria Ludwig Múzeum Műcsarnok Capa Központ Kiscelli Múzeum Kassák Múzeum

Műértő idén is elkészítette a magyar Power 50 listáját, az ArtReview folyóirat hagyományos Power 100-ának mintájára, némileg más, a hazai viszonyokra adaptált módszerekkel. Mi pedig idén is megnézzük, hol helyezkednek el a múzeumok vezetői, munkatársai. 

 


Ahogy az elmúlt években, ezúttal is Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója áll az első helyen. Őt a tavalyi harmadikról eggyel előrébb lépő Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum főigazgatója követi. Mélyi József negyedik helyezésében nyilvánvalóan közrejátszottak emlékezetes kurátori munkái a tavalyi évben, többek között a Budapest Galériában és a Fővárosi Képtárban. Kilencedik a tavaly óta hat helyet javító Sasvári Edit a Kassák Múzeum éléről. Az MNG Jelenkori osztályának vezetője, Petrányi Zsolt a tizenötödik, előkelő pozícióját bizonyára az idei Velencei Biennále magyar pavilonja programjának is köszönheti, amelynek kurátora lesz. Egy hellyel mögötte áll a Műcsarnokot vezető Szegő György. A negyvenedikről a huszadik helyre lépett Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, huszonnegyedik Kőrösi Orsolya, a Capa Központ és a Mai Manó Ház vezetője. Négy hellyel mögötte található Prosek Zoltán, a Paksi Képtár igazgatója, harminchatodik Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum Modern gyűjteményének vezetője, a füredi Vaszary Villa több képzőművészeti programjának kurátora. Tímár Katalin kurátor (Ludwig Múzeum) a negyvenkettedik, őt Százados László (MNG, Jelenkori gyűjtemény) követi. Fehér Dávid (Szépművészeti Múzeum) a negyvenötödik, Róka Enikő, a Fővárosi Képtár igazgatója pedig a negyvenkilencedik helyen fért még fel a listára.

 

A Power 50 elsősorban a kortárs képzőművészet világára fókuszál.

 

Fotó: A Baán László vezette MNG legsikeresebb tavalyi programja Picasso kiállítása volt (Villányi Csaba /Flashback Photo / MúzeumCafé)