A lappangó műalkotások hollétének felderítésére indította útjára a Nyolcak kiállítás kurátori csapata a "Wanted" kiállításokat és listákat, meglehetős sikerrel, azóta a szakma más szereplői is előszeretettel kőrözik az egyes életművek hiányzó darabjait. Most Derkovitson a sor. 2010 nyarán két kereskedelmi galériában (Kieselbach, Virág Judit), majd a győri múzeumban találkozhatott a közönség először a műtárgy-wanted fogalmával: akkor a Pécsen készülő Nyolcak kiállítás kurátorai (Barki Gergely, Molnos Péter, Rockenbauer Zoltán, Rum Attila) keresték a legalább fekete-fehér reprodukciók révén ismert, de elveszett műveket. Abban a pillanatban egy elő is került: Czóbel Béla 1909-es Szobor az ablakban című alkotása rögtön indult a Virág Judit Galéria aukcióján. Ezt követően a következő hónapokban vagy egy tucat mű került elő, nemcsak a fotókiállításokon keresettek, hanem a felhívás kapcsán egyéb alkotások is, ezek közül többet a Szépművészeti Múzeumban (Orbán Dezső Ausztráliából előkerült Nagy aktja) és a bécsi Nyolcak kiállításon is megmutathattak a közönségnek. Márffy Ödön egyik legkeresettebb tájképe (Házak napsütötte dóm tövében, 1908) a Kieselbach Galéria aukcióján szerepelt.

A Magyar Nemzeti Galéria Ferenczy Károly életműkiállítása ugyancsak apropóul szolgált egy wanted felhívásnak, itt két művet találtak: a Gyermekek pónin (1905) Kanadából, a Séta (1907) Ausztráliából került elő.

Most Derkovits Gyula 22 lappangó művének reprodukcióját tette közzé a Magyar Nemzeti Galéria július 27-ig látható kiállításának két kurátora, Bakos Katalin és Zwickl András. De nyilván olyan Derkovitsoknak is örülnének, amelyek még ezen a listán sem szerepelnek, de minden kétséget kizáróan a művész alkotásai.


Derkovits Gyula: Zenekar (Hangverseny), 1932, tempera, papír, 433×543 mm,

Proveniencia: 1968-ban Dr. Varró Endréné tulajdona, Körner 1968. Œuvre-kat. 6