Megőrzés, digitalizálás, hozzáférés, megosztás – ezek a kulcsszavai a MúzeumCafé 65., adattárakkal, archívumokkal foglakozó számának.

 


A régóta meglévő és integrált gyűjteményekre épül a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, a részletekről Kovács Zoltán írása olvasható. Halász Tamás a PIM-OSZMI Táncarchívumának, Bartha Katalin Ágnes a kolozsvári Szabédi Emlékház irodalomtörténeti gyűjteményének gazdagságába enged betekintést, Boros Géza a Ludwig Múzeumban létrejött Biennále Iroda ugyancsak folyamatosan gyarapodó dokumentumanyagát ismerteti. Hamvay Péter írása a hazai építészeti archívumok, Basics Beatrix a művészettörténeti adattárak gyűjteményeit tekinti át. Tóth Eszter az Állambiztonsági Levéltár működését, anyagának kutathatóságát ismerteti, a költözés alatt álló Lukács Archívumtól Mesterházi Miklós búcsúzik. A Disputában Berényi Marianna a felhőalapú információtárolás múzeumi, tudományos kutatói hasznáról beszélget vendégeivel, Toronyi Zsuzsannával, Zólyomi Gáborral, Horváth Ivánnal és Fonyódi Krisztiánnal.


A lap közli Varga Benedeknek a MúzeumCafé 10. születésnapján elhangzott beszédét.


A Kutatás rovatban Radnóti Sándor Kert és táj című tanulmányának, második, befejező része, illetve Juhász Sándornak az egykori Léderer-gyűjteményt ismertető cikke olvasható.

A szám Múzeumőrei: Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója (Karácsony Ágnes), Bánfalvi István, az Aczél György Kézirati Hagyatékát kezelő kuratórium elnöke (Gréczi Emőke) és Klaniczay Júlia, az Artpool vezetője (Jankó Judit).


A Szemlében a 300 éves Békéscsabát ünnelő Csanebsis című kötetet Basics Beatrix ismerteti, ugyanő a szerzője a Módszertan rovat nemzetközi muzeológiai oktatási áttekintésének. A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Gréczi Emőke szerkesztette.


A fotóanyagot Szilágyi Lenke és Szesztay Csanád készítette, az ezúttal dominánsan olívazöld színű lapot – címoldalán a Sefaria adatbázis egyik infografikáját felhasználva – Pintér József tervezte.