A MúzeumCafé 81-82., dupla számában többek között zenei témájú műalkotásokról, gyűjteményekről, kiállításokról, az idén elkészülő Magyar Zene Háza terveiről, valamint a műfaj nagyjainak emlékezetéről olvashatók tanulmányok és interjúk. Fény derül az idei MúzeumCafé díjas kilétére és mandátumuk végén járó intézményvezetők nyilatkoznak az elmúlt évek eredményeiről.

 

Milyen szerepet játszott a házimuzsika a holland képzőművészet fénykorában – erről szól Németh István írása. A Magyar Zene Háza a Kádár-rendszer könnyűzenei világát bemutató tárlattal nyit, a részletekbe Horn Márton és Jávorszky Béla Szilárd avatja be az olvasót.

Nemes László Norbert a kecskeméti Kodály Intézet nemzetközi sikereit és megújulásra vonatkozó elképzeléseit ecseteli, míg Karácsony Ágnes az OSZK Zeneműtárának történetét vázolja fel. Rockenbauer Zoltán a Bayreuthi Ünnepi Játékok különleges díszlet- és jelmezterveiről emlékezik meg, Basics Beatrix ugyanezt teszi az Erkel-operák korai előadásai kapcsán. Marina Eszter a bécsi Secession Beethoven-kiállítását idézi fel, Lónárt Adrienn a hangzó installációk világába kalauzol.

Az idei MúzeumCafé díjat a szerkesztőbizottság és a szerkesztőség Ringer Istvánnak, a PIM Kazinczy Ferenc Múzeuma igazgatójának ítélte oda – a főszerkesztői laudáció és a díjazottal Szathmáry-Király Ágnes által készített interjú is elolvasható a lapban.

Három további intézményvezető is nyilatkozik ebben a lapszámban: Varga Benedeket (Magyar Nemzeti Múzeum) Iván Viktória, Fabényi Júliát (Ludwig Múzeum) Gréczi Emőke, illetve Batta Andrást (Magyar Zene Háza) V. Nagy Viktória kérdezte.

A jelen időszak egyik fontos muzeológiai kérdését, a járványhoz kapcsolódó tárgyak gyűjtésének gyakorlatát Berényi Marianna tanulmánya foglalja össze, több hazai múzeum munkatársaival folytatott beszélgetéseit követően. Orbán Eszter a Párisi Udvar Róth Miksa-féle üvegablakainak szimbolikáját vázolja fel.

A Szemle rovatban Bittera Éva a bécsi Möbel Museumnak a Monarchia örökségét bemutató kiadványát ismerteti, Basics Beatrix Ébli Gábor nemzeti múzeumokról és nemzeti gyűjtőkről szóló angol nyelvű kötetét mutatja be.

A Híreket Magyar Katalin szerkesztette, a portréfotókat Szilágyi Lenke készítette, a lapterv Pintér József munkája.

Fotók: Áment Gellért