Milyen válaszokat adhatnak a múzeumok a klímaválságra? Ajánlások és kihívások az épület tervezésétől az ajándéktárgyak csomagolásáig, fenntarthatóság és ökológiai szemlélet – ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a MúzeumCafé 89. lapszáma.

 

A témát feldolgozó írások sorát Berényi Marianna összefoglaló írása indítja, számos példát említve a gyakorlati megvalósítás lehetséges megoldásaira. A múzeumi ökotudatosságra vonatkozó elvárásokat Nagy-Sándor Zsuzsa hosszabb tanulmánya részletezi. Két írás is foglalkozik a közelmúlt múzeumépítészeti problémáival: Kőrösi Boglárka a túltermelés okozta válságot, György Péter a piaci szemlélet hátrányait hangsúlyozza. A múzeumi kertekbe lép ki Vásárhelyi Tamás a Beporzók napja rendezvénysorozat bemutatásával, illetve Szikra Renáta a kertek hasznosítására hozott nemzetközi példákkal. Karácsony Ágnesnek Lencz Balázs és Németh Norbert restaurátorok foglalják össze a területükön zajló, természetet és emberi egészséget kímélő új gyakorlatokat.

Basics Beatrix a természettudományos múzeumi gyűjtés kezdeteire tekint vissza, Csákiné Dobos Laura a Pásztói Múzeum környezeti nevelést célzó múzeumpedagógiai programját ismerteti. A Múzeumőr ezúttal Jelinek Balázs, a Városliget Zrt. működési vezérigazgató-helyettese, aki a Liget múzeumépületeinek a fenntarthatóságra vonatkozó elvárásairól és a megvalósítás részleteiről mesélt Gréczi Emőkének.

A Szemlében Kalló Regina Henry McGhie A múzeumok és a fenntartható fejlődési célok című füzetét mutatja be, Farkas Zsuzsa pedig a Rosti Pál utazó és fotográfus emlékére készült tanulmánykötetről írt a MúzeumCafé most megjelent számában.

A Híreket Magyar Katalin, a Kalendáriumot Basics Beatrix állította össze. A portréfotót Szilágyi Lenke készítette, a korrektúra Szendrői Árpád, a lapterv Pintér József munkája.

Fotók: Áment Gellért