Párizs Louvre Musée d'Orsay

Bezárt Párizs két kiemelt, ráadásul a Szajnához közel elhelyezkedő múzeuma, a Louvre és a Musée d'Orsay ugyanis a kiöntött folyó már a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat veszélyezteti. A párizsiak nem szeretnének Firenze sorsára jutni: 1966-ban az Arno folyó elöntötte az Uffizi raktárát, jelentős károkat okozva az ott tárolt alkotásokban.

 


Mivel a narancs riasztás életbe lépett, tegnap délután bezárták és ma sem nyitják ki a két múzeumot. Jelenleg a legértékesebb műveket védett helyre viszik – nyilván az alsóbb szinteket veszélyezteti az árvíz, feljebb talán nem lehet probléma. A Louvre 2002-ban részletes tervet dolgozott ki erre az esetre, ennek értelmében a legmélyebben elhelyezkedő raktárakból 250 ezer műtárgyat kell kimenteni, felvinni a felső emeletekre.


A Musée d’Orsay is felkészült a veszélyre, viszont a szintén folyóparti, etnográfiai anyagot őrző Quai Branly Múzeum egyelőre nem zár be.


A Szajna jelenleg öt méteren áll, ez egyelőre messze elmarad az 1910-es 8,5 méteres rekordmagasságtól, még ha folyamatosan emelkedik is.