Kisváros nagy művészeti hagyománnyal – éppen ezért nem mindegy, hogy milyen irányt vesz a szentendrei művészetirányítás, kultúrpolitika, múzeumvezetés, nevezzük bárhogyan azokat az embereket, akik az intézmények dolgaiban döntenek vagy akik véleményére sokan adnak arrafelé. A tavasz három hónapjában három szombaton is lesz mód ütköztetni az elképzeléseket.


Ferenczy Múzeum, Szentendre vezetése, SZAMP (Szentendrei Alkotóművészeti Platform), művészek, galériások – gyakorlatilag nincs két szervezet vagy csoport, amelyik ugyanazt képviselné, ugyanazokkal az elképzelésekkel nyúlna a jelenlegi helyzethez. A kisváros nagy puttonyt cipel, ennek következtében bajba került a több kiállítóhely felett diszponáló múzeum, ahol az utóbbi időkben forradalom zajlik, holott a megoldást kellene kitalálni a kisgyűjtemények fenntartására és a MűvészetMalom műtárgyakkal és közönséggel való megtöltésére. A „festők városa” imázst Szentendre már sosem fogja tudni elveszteni, hiszen a hagyomány fennmarad, de a nimbuszát és méltóságát még elvesztheti.


Kiváló kezdeményezésnek tűnik, hogy a SZAMP nyilvánosan kívánja megvitatni a városvezetés új kulturális koncepcióját, vagy legalábbis olyan fórumokat tartani, ahol az elhangzó érvek és vélemények eljuthatnak a döntéshozókig is. A szimpóziumok felkért előadói és a viták résztvevői nem feltétlenül egy politikai (és világnézeti) oldalt képviselnek, így a sorozat máris izgalmas.


Az első alkalommal (március 21.) a szentendrei köztéri szobrok kérdése lesz a téma, különös tekintettel a Postahivatal előtti kis szoborparkra. Április 18-án a város intézményeiről, elsősorban a múzeumok helyzetéről lesz szó, május 11-én a város arculatának problémáját vitatják meg a résztvevők a MűvészetMalomban.


A program itt olvasható.


Akit zavar a káosz, menjen meghallgatni és vitatkozni!


Illusztráció: Palma Gumigyár reklám, háttérben Szentendrével (1976, orig: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Fortepan)