Az év második felében egy Rembrandt-kiállítással búcsúzik a Szépművészeti Múzeum, jövőre – a felújítás idejére – a gyűjtemény egy része a Magyar Nemzeti Galériába költözik, 2015-ben egy nagyszabású Erdély-, 2016-ban pedig egy El Greco kiállítás várja a látogatókat a Budavári Palotában.


A százéves fűtési rendszer mellett a világháború óta romos – és jelenleg raktárként üzemelő, tényleg kísérteties látványt nyújtó – 840 négyzetméteres Román Csarnok is megújul végre, a tervek szerint itt az egyesített múzeum (MNG+Szépmű) régi anyagának egy válogatása kap helyet.
A fő kérdés az, hogy miként működik a felújítás ideje alatt a kép múzeum. A Magyar Nemzeti Galéria jelenlegi állandó barokk kiállítása „húzza össze” magát, hogy elférjen mellette a Szépművészeti Múzeum mintegy ötven főműve, amit a 2015. februári zárás után átszállítanak. A Szépművészeti a jövő évre nem is készül nagy kiállítással, ellenben a Galéria igen: Erdély Trianon és a rendszerváltás közötti hét évtizedének képzőművészete mutatkozik be (kurátor: Szűcs György), a kiállítás teljes időtartama alatt erdélyi kortárs összművészeti események teszik teljessé a programot. Mivel a városligeti épület 2016-ban sem fogadhat látogatókat, az MNG ad helyet a kiemelt nemzetközi figyelemre is érdemes El Greco kiállításnak.
Most vasárnap (május 11-én) zár Bálint Endre életműkiállítása, ezt követően a klasszikus avantgárd, a Dada, a szürrealizmus és az avantgárd film veszi birtokba a kiállítótereket (kurátor: Orosz Márton).

Fotó: A felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeum 1963-ban. Fortepan/Ofner Károly